Honda ve Nissan, birleşme görüşmelerine başladı

Japon Otomobil Devleri Honda ve Nissan Birleşme Görüşmelerine Başladı

Japon otomobil üreticileri Honda ve Nissan, dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olmak amacıyla resmi birleşme görüşmelerine başladıklarını duyurdu. Şirketler, Tesla ve Çinli BYD gibi üreticilerle artan küresel rekabette daha rekabetçi olabilmek için elektrikli araçlar ve ileri teknolojili sürüş sistemleri geliştirmek için daha büyük bir ölçeğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Honda CEO’su Toshihiro Mibe, iş entegrasyonunun, iş birliğini genişleterek ve kaynakları paylaşarak, şirketlere “mevcut iş birliği çerçevesi altında mümkün olmayacak bir avantaj” sağlayacağını söyledi.

Anlaşmanın, her iki markanın ayrıcalıklarını koruyacağı ve Tokyo Borsası’nda işlem görecek bir holding şirketi kurulmasını öngördüğü belirtildi. Birleşik grubun yaklaşık 191,4 milyar dolar gelir ve 19.2 milyar dolar üzerinde faaliyet kârı sağlama potansiyeline sahip olacağı tahmin ediliyor.

Entegrasyonun orta ila uzun vadeli bir proje olacağı ve şu anda 2030 ve sonrasına kadar gözle görülür bir ilerleme beklenmediği belirtilirken, Nissan’ın stratejik ortağı Mitsubishi’nin de yeni gruba katılma olasılığını değerlendirmesi ve 2025 yılının ocak ayına kadar bir karar alması bekleniyor.

Birleşme haberi Nissan hisselerini yükseltti, ancak zorlu dönem devam ediyor

Nissan, yeniden yapılandırma sürecinde olan ve son 3 aylık finans raporunda 9 bin işçi çıkaracağını ve küresel üretim kapasitesini 5’te 1 oranında azaltacağını duyurmuştu. Birleşme haberinin ardından Nissan hisselerinin yükseldiği gözlemlendi.

Analistler, potansiyel birleşmenin şirketteki mali performans düşüklüğünün ve Fransız Renault şirketi ile olan ortaklığının yeniden yapılandırılmasının bir sonucu olduğunu belirtti.

Honda CEO’su Mibe, Nissan’ın yeniden toparlanma sürecini başarıyla tamamlaması gerektiğini vurgulayarak, “Nissan ve Honda kendi ayakları üzerinde duramazsa, iş entegrasyonu görüşmeleri sonuç vermeyecektir.” dedi.

Nissan CEO’su Makoto Uchida ise entegrasyonun toparlanma sürecinden vazgeçmek anlamına gelmediğini, gelecek rekabet gücü için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Zam oranı belli oldu: Kök aylıklar yükseldi

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mayıs sonu itibarıyla dönem net karı 326 milyar 475 milyon lira oldu.

CHP’li Ağbaba’dan “emekli zammı” açıklaması: 2 bin 500 lira, ‘öl’ demekten başka bir şey değil!

CHP’li Ağbaba’dan “emekli zammı” açıklaması: 2 bin 500 lira, ‘öl’ demekten başka bir şey değil!

‘Ucuz’ diye aldılar: Son 2 ayda 2. zam geldi

Bir kötü haber de elektrikli araç sahiplerine geldi. Eşarj firması dolum ücretlerine son 2 ayda 2. zammı yaptı.

İflasın eşiğine gelen Türk akaryakıt devi hisselerini sattı

Türkiye’nin 29 ilinde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonu ile hizmet veren Euroil, yaşadığı mali sorunların ardından nisan ayında konkordato ilan etmişti. Finansmana erişmekte güçlük yaşayan şirketin hisselerinin yüzde 20’si ICU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL bedel karşılığında satın alındı.