Anadolu’nun açık hava müzesi niteliğindeki zenginlikleri, yurtdışına kaçırılan eserlerin Türkiye’ye geri getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki ekipler tarafından titizlikle takip ediliyor. 1980 yılından bu yana farklı ülkelerde gerçekleştirilen 162 çalışma ile tarihi eserlerin izleri sürülüp Türkiye’nin kültür envanterine kazandırıldı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü verilerine göre, 45 yılda 26,665 tarihi eser ve kültür varlığı yurt dışından Türkiye’ye geri getirildi. Almanya, Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, ABD ve Sırbistan en çok eserin geri getirildiği ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Almanya’dan 8,670, Hırvatistan’dan 4,147 ve İngiltere’den 3,744 eser Türkiye’ye iade edildi.
Geçen yıl 1149 eserin Türkiye’ye geri getirildiği bildirildi. Bu eserler arasında Roma İmparatoru Septimius Severus’a ait bronz heykel başı ve Bintepeler arkeolojik alanından kaçırılan yaklaşık 2,700 yıllık kırmızı boncuklu kolye gibi önemli eserler bulunuyordu.
Bu yıl da toplam 13 eser Türkiye’ye getirildi. Çalışmalar aralıksız sürdürülerek, Kanada’da miras kalan Anadolu kökenli testi ve diğer eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Ayrıca, ABD’den iade edilen antik lahit ve İngiltere’den geri getirilen 16. yüzyıla ait İznik çini karo gibi eserler de Ankara Etnografya Müzesi’nde koruma altına alındı.