Uzmanı uyardı: Kuzen evlilikleri birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

Gebelik Öncesi Taşıyıcılık ve Genetik Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleşti

Alanında uzman hekimler, ‘Toplum Sağlığını Güçlendirmek: Gebelik Öncesi Taşıyıcılık ve Genetik Farkındalığın Artırılması Sempozyumu’nda genetik taşıyıcılık, tarama testlerinin önlemleri, Türk toplumunda sıklıkla görülen genetik hastalıklar ve alınması gereken önlemleri detaylı bir şekilde ele aldı.

Rare hastalıkları inceleyen Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Muhsin Elmas, “Amacımız ve tüm çabamız, genetik hastalıkla doğan çocukların sayısını azaltmaktır. Kuzenlerimizle, anneannelerimizle, dedelerimizle DNA yapılarımızda büyük benzerlikler bulunuyor. Her insan ortalama 2 ya da 3 hastalığın taşıyıcısıdır. Bu sebeplerden dolayı kuzen evlilikleri çok risklidir. SMA ve DMD gibi birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Burada gebelik öncesi çiftler arası ortak taşıyıcılık tespit testleri devreye giriyor” şeklinde konuştu.

‘Ülkemizde 7 Milyon Kişi Nadir Bir Hastalığa Sahip’

Nadir hastalıkların küresel olarak önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, “Dünyada 350-400 milyon, ülkemizde en az 6-7 milyon kişinin nadir bir hastalıktan etkilendiği tahmin edilmektedir. Nadir hastalıklar günü her yıl şubat ayının son günü olarak belirlenmiştir. Bu nedenle biz de bu hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için hastanemizde bir toplantı yaptık.

Gen tedavisi ile gündeme gelen nadir hastalıklardan biri olan Duchenne kas distrofisi (DMD) hastalığında, çocuklarda yürüme gecikmesi, parmak ucunda yürüme, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle hastaların erken teşhis ve takibi büyük önem taşımaktadır” dedi.

‘Nadir Hastalıkların Yaklaşık Yüzde 80’i Genetik Geçişlidir’

Genetik Geçişli olan nadir hastalıkların yaklaşık yüzde 80’ine değinen Prof. Dr. İçağasıoğlu “Akraba evliliklerinin genetik geçişli hastalıklar için risk oluşturduğu ülkemizde çok sık rastlanan bir durumdur. Ailelerin bu konuda farkındalıklarını arttırabilmek için sağlık çalışanları ve medyanın destek vermesi gerekmektedir” dedi.

‘Erken Teşhis ve Multidisipliner Yaklaşım Hayati Önem Taşır’

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat Öktem, “Nadir hastalıkların sıklığının tahmin edilenden daha fazla olduğuna inanıyorum. Bu hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi açısından multidisipliner yaklaşımın hayati önem taşıdığını belirtmek isterim” dedi.

‘Bağışıklık Yetmezlikleri de Nadir Hastalıklar Arasında Yer Alıyor’

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, “Bağışıklık yetmezlikleri de nadir hastalıklar kategorisine dahildir. Erken tanı ve farkındalığın önemi büyüktür, özellikle çocuklarda” dedi.

‘Dikkat Edilmesi Gerekenler’

Doç. Dr. Al, “Aileler, çocuklarında uzun süren cilt sorunları, sık enfeksiyonlar, tekrarlayan orta kulak iltihapları gibi belirtileri dikkate alarak erken teşhis için uzman hekimlere başvurmalıdır” dedi.

‘Testler Her Şeyi Ortaya Çıkarıyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Tüp bebek uygulamalarında detaylı testler ve incelemeler yapılarak sağlıklı çocuk sahibi olunabilmektedir.” dedi.

Related Posts

Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rümeysa Selvinaz Erol, diyabetes insipidus’un, özellikle sıcak havalarda veya yeterli sıvı alınamadığında hayati tehlikeye neden olabilecek ciddi su kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.