Zihniniz hiç susmuyor mu? Aşırı düşünmeyle baş etmenin 6 etkili yolu

Zihnin Düşünce Seyahatleri ve Aşırı Düşünmeden Kurtulma Yolları

Bilim insanı Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, insanların zihinlerinin bir ya da birden fazla konu hakkında düşünce seyahatlerine çıktığını ve bu düşünme yetisinin diğer canlılardan ayıran önemli bir özellik olduğunu vurguladı. Ancak Doç. Dr. Kırıkkanat, düşünceler üzerine düşünmenin sınırlarını bilmeden aşırı düşünme tuzağına düşme riskine dikkat çekti. Aşırı düşünme, tehlikeli, işlevsel olmayan ve sağlıklı olmayan bir düşünme alışkanlığıdır ve karar vermeyi zorlaştırarak problemlere odaklanarak zaman harcamaya neden olabilir.

Doç. Dr. Kırıkkanat: Kontrol Etme Arzusu ve Aşırı Düşünmenin Yol Açtığı Sorunlar

Doç. Dr. Kırıkkanat, insanların takılıp kaldığı noktaları şu şekilde sıraladı:

  • Bireyin hayatının her alanını kontrol etme arzusu,
  • Belirsizliğe tahammülsüzlük,
  • Her şeye çare arama eğilimi,
  • Pişmanlık ve başarısızlık korkusu,
  • Kusursuz olma çabası,
  • Olayları felaketleştirme ve aşırı genelleme eğilimi.

Doç. Dr. Kırıkkanat, aşırı düşünmenin neden olduğu sorunlara da şu şekilde değindi:

  • Düşük ruhsal ve bedensel enerji,
  • Düşük yaşam doyumu,
  • Odaklanma problemleri,
  • Ruhsal rahatsızlık,
  • Uykusuzluk ve
  • Eylemsizlik halini.

Aşırı Düşünmeden Kurtulmak İçin 6 Etkili Öneri

Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeden kurtulmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

1. Düşüncelerinizi Fark Edin

Düşünceler üzerinde farkındalık geliştirmek, aşırı düşünme alışkanlığını azaltmanın ilk adımıdır. Bilinçli farkındalık egzersizleriyle, düşüncelerinizi ve beraberinde getirdiği duyguları gözlemleyebilir ve problemleri tarif edebilirsiniz.

2. Yapabileceklerinize Odaklanın

Kendinizi tanıyarak güçlü yönlerinizi belirleyin. Bu sayede zihinsel problemlerle baş etme konusunda kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.

3. Düşünme Hataları Üzerine Çalışın

Felaket senaryolarıyla uğraşmak yerine, düşüncelerinizi sorgulamayı öğrenin. Aşırı genelleme yapma alışkanlıklarınızı fark edin ve bunları değiştirmeye çalışın.

4. Dikkat Dağıtıcı Egzersizler Yapın

Düşüncelerinizden kurtulmanın en etkili yollarından biri de dikkatinizi başka şeylere vermek olabilir. Hoşunuza giden aktivitelerle meşgul olun ve farkındalığınızı artırın.

5. Kusursuz Olmadığınızı Kabul Edin

Hatalar yapmanın doğal olduğunu kabul edin ve kendinizi suçlamayı bırakın. Bu sayede belirsizliklere daha iyi adapte olabilirsiniz.

6. Destekleyici Bir Çevre Edinin

Çevrenizdeki insanların olumsuz enerjilerinden uzak durmaya çalışın. Pozitif ve destekleyici ilişkiler, aşırı düşünme alışkanlığını azaltabilir.

Related Posts

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?