Yanlış beslenme B12 eksikliğini artırıyor

B12 Vitamin Eksikliğini Önlemenin Yolları

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bulut, sağlıklı bireylerde yeterli ve dengeli beslenmeyle B12 eksikliği riskinin azaldığını belirtiyor. Ancak bazı hastalıklar veya ilaç kullanımı B12 emilimini etkileyebilir.

Bulut, B12 eksikliğinin tıbbi olarak doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini ve eksiklik durumunda doktorun takviye önerebileceğini vurguluyor. Ancak genellikle et, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketerek B12 ihtiyacını karşılamak mümkün olabiliyor. Günlük olarak süt, yoğurt, et, tavuk ya da balık gibi besinleri düzenli olarak tüketmek eksiklik riskini azaltabilir.

‘Sağlıklı Beslenme Bilinci Oluşturulmalı’

B12 eksikliğinin artmasının nedenlerinden bahseden Bulut, beslenme alışkanlıklarının bu durumu etkilediğini dile getiriyor. Protein açısından zengin gıdaların ekonomik olarak daha zor erişilebilir hale gelmesi ve işlenmiş, paketli gıdalara yönelimin artmasıyla B12 eksikliğinin arttığına dikkat çekiyor.

Bulut, sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini belirterek, ara öğünlerde süt, ayran, kefir ya da meyve gibi sağlıklı alternatifleri tercih etmenin önemini vurguluyor. Sağlıklı beslenmenin B12 eksikliği gibi birçok vitamin eksikliğini önleyebileceğini ve hastalıklardan korunmada önemli bir faktör olduğunu söylüyor.

B12 Vitamini Faydaları

B12 vitamini, vücutta kırmızı kan hücreleri oluşumunda, sinir hücrelerinin sağlığında, hücre metabolizmasında ve DNA yapımında önemli rol oynayan bir vitamindir. B12 vitamini, kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutar, DNA yapımına yardımcı olur, saç, cilt, tırnak sağlığını destekler ve anemiyi önler.

B12 vitamini eksikliği, vücudun halsizlik, yorgunluk, cilt solgunluğu, nefes darlığı gibi belirtilerle anemiye yol açabilir. Bu durum aynı zamanda hafıza sorunları, konuşma güçlüğü, uyuşma, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal veya kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sonuç olarak, vücudun yeterli B12 vitaminine sahip olması önemlidir ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Related Posts

Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rümeysa Selvinaz Erol, diyabetes insipidus’un, özellikle sıcak havalarda veya yeterli sıvı alınamadığında hayati tehlikeye neden olabilecek ciddi su kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.