Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Türkiye’de Yeni Bir Kene Türü Keşfedildi: Haemaphysalis longicornis

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, ülkemizde 56. kene türü olarak “Haemaphysalis longicornis”i keşfettiklerini duyurdu.

Uzak Doğu’dan Gelen ve Tehlikeli Bir Tür

Prof. Dr. Keskin, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümü’nden Dr. Kandai Doi ile birlikte Türkiye’deki keneler üzerine ortak araştırma yürüttüklerini belirtti. Geçen yıl İstanbul’da bir kişinin üzerinde bulunan kene örneği incelenerek yeni bir tür olduğu belirlendi.

Keskin, “Uzak Doğu kökenli, muhtemelen Çin menşeli olan bu kene türü, ülkemizde görülmekte. Haemaphysalis longicornis üzerine yaptığımız araştırma, uluslararası saygınlığı olan Experimental and Applied Acarology dergisinde yayımlandı” şeklinde konuştu.

Ülkemizde Yerleşen Bu Tür Artık Üremeye Başladı

İstilacı bir tür olan Haemaphysalis longicornis’in ülkeye 3-4 yıl önce geldiğini tahmin ettiklerini söyleyen Keskin, eylül ayından bu yana düzenli örnekler topladıklarını ve larva, nimf ve ergin dişi evrelerinin gözlemlendiğini belirtti. Bu durumun türün ülkemizde üremeye başladığını gösterdiğine vurgu yaptı.

30’dan Fazla Hastalık Etkenini Taşıyor

Dr. Kandai Doi ise yeni keşfedilen bu kenenin bir Asya türü olduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk kez keşfedildi ve kayıt altına alındı. Özellikle Çin ve Avustralya’da yaygın olan bu tür, 2017 yılından sonra ABD’ye de ulaştı. Hastalık taşıma kapasitesi yüksek olan bu istilacı tür, insan sağlığı açısından büyük bir risk oluşturuyor. 30’dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.