Türk Kızılay, Deprem Bölgesindeki Destek Çalışmalarını Sürdürüyor

TÜRK Kızılay, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında deprem bölgesindeki çalışmalarını yararlanıcı, gönüllü ve çalışanların gözünden anlattı. Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Biz bir söz verdik, ‘Son depremzede başını huzurla yastığa koyana dek buradayız’ dedik ve bu sözümüzün arkasındayız” dedi. Vakfın sosyal medya hesaplarından paylaşılan videolarda kendisi de depremzede olan, kızını kaybettikten sonra vakıf gönüllüsü olarak diğer insanlara yardıma koşan Abdülkerim Bozkurt ise “Kızılay’a dünyanın her yerinden yardım geliyor. Nerede bir ihtiyaç sahibi var, yardımları onlara dağıtıyoruz. Bu da bize depremin stresini atmamız için bir teselli oluyor” diye konuştu.

Depremde ailesini ve sağ kolunu kaybettikten sonra Engelsiz Kızılay Hatay Başkanı olarak gönüllü faaliyette bulunan Alican Yılmaz, “Tedavi sürecimden sonra kendimle birlikte tüm engelsiz bireylere yardım etmek için Kızılay Engelsiz Hatay’da göreve başladım. Şu an Hatay genelinde engelsiz tüm bireylere ulaşmak, onların sesi olmak için çalışıyorum. Bu bir süreç iyileşeceğiz biliyorum. Yaşadığımız bu felakette bizim yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi. Hatay Toplumsal Hizmet Merkezi’nde koruma uzmanı olarak çalışan Özge Orbaç ise kendisinin de bir depremzede olduğunu anlatarak “Güçlenmemin en büyük sebebi iyileştirdiğimiz insanların yüzündeki tebessüm” diye konuştu.

Adıyaman Toplumsal Hizmet Merkezi yöneticisi Yusuf Kurt da depremzede bir klinik psikolog olduğunu anlatarak “Depremin ilk gününden beri başta psikososyal destek ve koruma müdahaleleri olmak üzere şehrin pek çok noktasında afet iyileştirme faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. Yararlanıcılardan Hatay’dan Emine Vural, Kahramanmaraş’ta Halil İbrahim Altay yardımlar için teşekkür etti.

‘YARDIMLAR İLK GÜNDEN BERİ DEVAM EDİYOR’

Türk Kızılay tarafından, depremden en çok etkilenen 6 ilde kurduğu 9 Toplumsal Hizmet Merkezi’yle sağlık, koruma, psikososyal destek, geçim kaynakları, nakit destek, barınma ve su-sanitasyon alanlarında kapsamlı projeler yürütüldüğü belirtildi.

Vakıf, afet bölgesindeki ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirdiği farklı programlarla bugüne dek 548 bini aşkın haneye toplam 3.3 milyar lira nakit destek sağladığını duyurdu. Vakıf tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bölgede tarımsal faaliyetleri ve yerel ekonomiyi canlandırma amacıyla yürüttüğü Esnaf ve Çiftçi Destek Programları’yla ise toplamda 6 bini aşkın çiftçi ile 4500’ü aşkın esnafa yaklaşık 500 milyon lira nakit destek sağlayarak geçim kaynaklarının yeniden tesisi için çalıştı.

Kızılay, konteyner kentlere temiz içme suyu sağlanması için kurduğu 9 sabit, 5 binden fazla ev tipi su arıtma sistemleriyle afetzedelerin güvenli suya erişimini kolaylaştırdı. Konteyner kentlerde kalan öğrencilerin eğitim süreçlerini desteklemek içinse 100. Yıl Kütüphaneleri projesini hayata geçirdi. 6 ilde kurulan 13 kütüphane, her yaş grubundan afetzede için bir iyileşme merkezi olarak işlev görmeye devam ediyor.

Vakıf, afet bölgesindeki çok yönlü destek çalışmalarıyla bu yıl da afetzedelerin yanında olmayı sürdürecek. 2025 yılında depremden etkilenen 7 ilde hayata geçecek 12 projeyle Kızılay, tarımsal iyileşme ve kırsal kalkınma ile yerel ekonominin canlandırılmasına destek olacak. Ayrıca afet bölgesinde 600 işletmeye toplamda 90 milyon liralık hibe desteği verecek” ifadeleri kullanıldı.

‘SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ’

Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Vakıf olarak depremin ilk gününden itibaren sahadayız. Her geçen gün bölgenin toparlandığını görmekten ve buna katkı vermekten de mutluluk duyuyoruz. Biz bir söz verdik, ‘Son depremzede başını huzurla yastığa koyana dek buradayız’ dedik ve bu sözümüzün arkasındayız. Türk Kızılay olarak afet bölgesindeki hizmetlerimizi tüm gücümüzle devam ettiriyoruz” dedi.

Related Posts

Kılıçdaroğlu’nun avukatından eleştirilere sert yanıt

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer’in eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerine yanıt geldi.

Çin, İran’daki vatandaşlarını tahliye etti

İran ile İsrail arasında haftalardır süren gerilim, fiili çatışmalara dönüşürken, bölgede yaşayan yabancı ülke vatandaşları için de risk her geçen gün artıyor. Son olarak Çin, İran’daki vatandaşlarını güvenli bölgelere tahliye ettiğini duyurdu. Çin …

Son dakika… İran’ın Trump’a yanıtı hipersonik füzelerle geldi: Tel Aviv hedefte! İsrail, Tahran’da üniversite vurdu

İran yönetimi, İsrail savaş uçaklarının Tahran’da bazı bölgeleri vurmasının ardından hipersonik füzelerle yeni bir misilleme saldırısı başlattı. Tel Aviv için tahliye uyarısı yayınlayan İran, Tahran’da bir üniversitenin İsrail tarafından hedef alındığını duyurdu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun rejim değişikliği çağrıları İranlıların hükümete destek gösterileri düzenlemesine yol açtı. İran’ın çeşitli şehirlerinde İsrail’in saldırıları protesto edilirken, rejime destek sloganları atıldı.

Almanya’da Müslüman karşıtı olaylar alarmı! Ciddi seviyeye ulaştı

Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakının (CLAIM) hazırladığı rapora göre, ülkede 2024’te Müslüman karşıtı 3 bin 80 vaka kaydedildi. Bunun 2023 verilerine göre yüzde 60 artış anlamına geldiği belirtilen raporda …

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de yeni sığınaklar yapılıyor

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de başkent Tel Aviv ve çevresinde yeni sığınaklar yapıldığı belirtildi.

İran İsrail’e neden gece saldırıyor? ‘Bilinçli tercih’ iddiası

Tel Aviv ile Tahran arasında karşılıklı hava saldırıları kesintisiz devam ediyor. İran’ın özellikle gece saatlerinde füze saldırılarını yoğunlaştırdığı dikkat çekerken, İsrail medyası bu zamanlamanın bilinçli bir tercih olduğunu öne sürüyor.