SPK, lisanslama ve sicil tutma esaslarını yeniden belirledi

SPK, Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar için Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yaptı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Tebliğ’e göre, lisans gerektiren unvan ve görevlere sahip kişilerin yanı sıra Kurulun düzenlemeleri çerçevesinde haklarında SPL’ye bildirim yapılması gereken kişilerin sicili de tutulacak.

Tanımların sadeleştirildiği Tebliğ’de, lisansa tabi personel tanımına halka açık ortaklıklara ve sermaye piyasası kurumlarına dışarıdan hizmet sağlayan kuruluşlarda çalışanların da ilgili lisanslara sahip olmaları gerektiği belirtildi.

Portföy yöneticisi yardımcısı olarak çalışanların lisans süresi, portföy yöneticiliği için gerekli olan lisansları aldıklarında 5 yıla kadar uzatılabilecek ve tecrübe koşulu aranmayacak.

Kağıt sınavlarına ilişkin düzenlemeler kaldırılırken, sınavlar arasındaki süre 60 günden 30 güne indirildi. Kâğıt sınavlarına ilişkin hususlar düzenlemelerden çıkarıldı ve gerekli düzeltmeler yapıldı.

Sınav Kurulu üye sayısı 7’ye çıkarıldı ve Kurulda en az 8 yıl çalışma süresi olan meslek personeli arasından 5 üye seçilecek.

Lisansı askıya alınanların denetimi SPL kayıtları üzerinden yapılacak ve lisansa tabi olmayan ancak SPL’ye bildirim yapılması gereken kişilerin SPL’ye bildirimleri zorunlu hale getirildi.

Dışarıdan hizmet alan kurumların bildirim yükümlülüğü devam ederken, fonlara ilişkin bildirim yükümlülüğü fonun kurucusuna ait olacak. Sermaye piyasası kurumlarına dışarıdan hizmet sağlayan kurum ve kuruluşlar da lisans gerektiren unvanlar arasına eklendi.

Yatırım kuruluşlarında görev alacaklar için lisans şartı getirilirken, kolektif yatırım kuruluşlarında “Portföy Yöneticisi Yardımcısı” olarak çalışabilmek için Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı gerektiği belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir