Silikon Vadisi panikte… Çin ChatGPT DeepSeek hakkında bilmeniz gereken her şey


DeepSeek: Yapay Zeka Dünyasına Büyük Etki

DeepSeek, ABD’de büyük ses getiren bir yapay zeka uygulaması olarak Pazartesi günü piyasaya sürüldü. ChatGPT’nin Çinli rakibi olan DeepSeek, düşük maliyetlerle yüksek performans sunarak analistleri şaşırtmayı başardı. Bu başarının etkisiyle uygulama, App Store’da en çok indirilenler listesinde zirveye yerleşti ve dikkatleri üzerine çekti. Bu gelişme aynı zamanda yapay zeka specialisti olan bir Amerikan çip devinin borsada düşüş yaşamasına ve geniş yelpazedeki alanlarda uyarı sinyalleri göndermesine neden oldu.

Gelişmiş Fonksiyonellikler Sunuyor

DeepSeek, Hangzhou merkezli bir start-up tarafından geliştirildi ve benzer uygulamalara kıyasla birçok işlevsellik sunuyor. Şarkı sözleri yazma, günlük durumlarla başa çıkma ve hatta buzdolabınızdaki malzemelere göre tarifler önerme gibi işlemleri gerçekleştirebilen uygulama, birden fazla dilde iletişim kurabiliyor. Özellikle İngilizce ve Çince dillerinde güçlü olan DeepSeek, karmaşık kod yazma ve zor matematik problemlerini çözme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

Düşük Maliyet Yüksek Başarı

DeepSeek’in büyük başarısı, düşük maliyetlerle elde edilmiştir. Gelişiminin büyük bir kısmı düşük maliyetli çipler kullanılarak yapılmış ve sadece 5,6 milyon dolar harcanmıştır. Bu rakam, Amerikan teknoloji devlerinin yaptığı yatırımlarla kıyaslandığında oldukça düşüktür. DeepSeek, sektördeki dengeyi değiştirerek büyük bir başarıyı elde etmiştir.

Açık Kaynak Temelli Model

DeepSeek, ChatGPT ve diğer Batılı rakipleri gibi büyük bir dil modeline dayanarak doğal dil işlemeyle ilgilenmektedir. Fakat, farklı olarak DeepSeek açık kaynak temelli bir model kullanmaktadır. Bu açık kaynak yapısı, uygulamanın şeffaflığını artırırken teknolojiye geniş bir katkı sağlama imkanı sunmaktadır. Kullanıcılar, uygulamanın kodunu anlayarak etkileşimde bulunabilir ve gelişmeler yapabilirler.

Teknoloji Şirketlerinin Tepkisi

DeepSeek’in piyasaya girmesi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde değer kayıplarına neden oldu. Yapay zeka alanındaki liderlerden olan Nvidia ve ana yatırımcısı SoftBank gibi şirketler, DeepSeek’in rekabetiyle zor zamanlar yaşadılar. Bu gelişme, sektörde dengelerin değişmesine neden olurken Çin’in yapay zeka alanındaki liderliğe odaklanmaya devam edeceğini gösteriyor.

Çin, gelecek yıllarda yapay zeka alanına milyarlarca dolar yatırım yapmayı planlarken, DeepSeek’in hızlı yükselişi sektördeki büyük oyuncuları zor durumda bırakmış gibi görünüyor.


Related Posts

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Netflix CEO’su, Apple’ın hit komedi dizisinin son bölümünde yer aldı

Netflix’in patronu kamera karşısına geçti: Apple TV+’ın tutkuyla izlenen komedi dizisi The Studio’nun sekizinci bölümünde, Netflix CEO’su Ted Sarandos’ın beklenmedik bir cameo’su seyirciyi şaşırttı.

Uber, Trendyol GO’yu satın alıyor

Uber bu satın alma sayesinde hem büyümesine katkı sağlamayı hem de globaldeki “Uber Eats” paket yemek hizmetini Türkiye pazarına sokmayı hedefliyor

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir