Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Sabah Duşu mu, Gece Duşu mu?

Sabah duşu savunucuları, güne enerjik bir şekilde başlamanıza yardımcı olduğunu iddia ediyor. Diğer yandan gece duşu tutkunları, yoğun bir günün ardından duş almanın rahatlatıcı etkilerinden bahsediyor. Peki, bilimsel olarak doğru olan hangisi?

Leicester Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Primrose Freestone, konu hakkında net bir görüş belirtiyor. Dr. Freestone, “Bir mikrobiyolog olarak, günlük duş almanın savunucusuyum” diyerek, hijyenin önemine vurgu yapıyor.

Çoğu dermatolog, günlük duş almanın gerekli olmadığını ancak cilt sağlığı için duş almanın önemli olduğunu belirtirken, Dr. Freestone cildimizdeki kir ve yağı temizlemenin cilt döküntülerini ve enfeksiyonları engelleyebileceğini belirtiyor.

Gece duşu: Alerjenleri Temizler, Mikropları Engellemez

Gece duşunun, alerjenleri, teri ve yağı temizlemekte yardımcı olabileceğini belirten Dr. Freestone, ancak yatak çarşaflarına mikrop bulaşmasını engellemeye yetmeyeceğini söylüyor. “Gece boyunca terlemeye devam edeceksiniz ve cildinizdeki mikroplar bu terdeki besinleri tüketecek. Sabah uyandığınızda, hem yatak çarşaflarınıza mikrop bulaşmış olacak hem de muhtemelen bir miktar vücut kokusuyla uyanacaksınız” diyor.

Diğer yandan, uyurken deri hücrelerinin dökülmesinin başka bir soruna yol açabileceğini belirten Dr. Freestone, “Bu hücreler toz akarları için besin kaynağı olabilir. Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamazsanız, toz akarları birikmeye başlar ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir” açıklamasında bulunuyor.

Sabah duşunun ise bu riskleri azaltabileceğini belirten Dr. Freestone, “Sabah duşu, gece boyunca vücudunuzda biriken ölü deri hücrelerini, teri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bu, güne temiz kıyafetlerle başlamanızı sağlayarak, gün boyunca daha ferah kokmanıza yardımcı olur.”

Çarşaflar da Dikkat Edilmeli

Ne zaman duş alacağınız kişisel bir tercih olsa da, Dr. Freestone, yatak çarşaflarının düzenli olarak yıkanmasının önemini vurguluyor. Haftada en az bir kez çarşafların yıkanmasının ter, bakteri, ölü deri hücreleri ve yağlardan arınmanızı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca, mantar sporları ve koku üreten mikropların büyümesini engelleyerek, sağlıklı bir uyku sağlayabileceğinizi ekliyor.

Sonuç olarak, sabah duşunun size gün boyunca daha ferah bir his verebileceği göz önüne alındığında, yatak çarşaflarınızı temiz tutmanın da sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın.

Related Posts

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?

Marmaris depremi sonrası gündeme geldi: Panikatak ölüme götürür mü?