OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

OECD İstihdam Raporuna Göre İleride Nüfusun Daha Fazla Çalışması Bekleniyor

T24 Ekonomi

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan istihdam raporu, gelecekte yaşlanan nüfusun daha fazla çalışmak zorunda olacağına işaret ediyor.

OECD’nin İstihdam Görünümü 2025 Raporu’na göre, birçok OECD ülkesinde işgücüne katılım oranı rekor seviyelere ulaşmış durumda ve işsizlik oranları tarihsel olarak düşük seviyelerde seyrediyor.

İşsizlik Oranları 2026 Yılında Sabit Kalacak

OECD ülkelerindeki istihdam sayısı 2025 Mayıs itibarıyla 668 milyon kişiye yükseldi. İstihdamın 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 0,7 oranında artması bekleniyor. Aynı şekilde, işsizlik oranının Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 4,9 seviyesinde bulunduğu ancak 2026 boyunca sabit kalması öngörülüyor.

Dirençli İşgücü Piyasası ve Belirsizlik Ortamı

Rapora göre, OECD ülkelerindeki işgücü piyasalarının hala dirençli olduğu vurgulanırken, jeopolitik gelişmeler ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

OECD’nin öngörülerine göre, 2060 yılına kadar çalışma çağındaki nüfusun yüzde 8 azalacağı, emeklilik ve sağlık harcamalarının artacağı bekleniyor. Ayrıca, 2060’a kadar OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun 4’te 1’inde yüzde 30’dan fazla azalma olacağı tahmin ediliyor.

65 Yaş Üstü Nüfusun Oranı Artıyor

Rapora göre, 65 yaş üstü nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranının 1980’deki yüzde 19 ve 2023’teki yüzde 31 seviyelerinden farklı olarak 2060’ta yüzde 52’ye çıkması bekleniyor. OECD, gerekli politika adımlarının atılmaması durumunda kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinde yüzde 40’lık bir yavaşlama olabileceği uyarısında bulunuyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann’dan Değerlendirme

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, geçen yıl OECD ülkelerindeki istihdam oranlarının yüzde 72,1 seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu oran en az 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviye. Ancak, nüfus yaşlanması ciddi iş gücü açıkları ve mali baskılara neden olacak. Tahminlerimize göre, 2060’a kadar çalışma çağındaki nüfus yüzde 8 azalacak, emeklilik ve sağlık harcamaları ise GSYH’nin yüzde 3’ü oranında artacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.