Katil İsrail Suriye’de Türkiye’nin askeri üs kuracağı Palmira T-4 Hava üssünü neden bombaladı?

Türkiye’nin Palmira Askeri Hava Üssü Konusundaki İsrail Endişesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Türkiye’nin Palmira Askeri Hava Üssü’ne yerleşmesinin İsrail’in güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Netenyahu’nun bu açıklaması, Türkiye’nin Suriye’deki artan etkisinden duyduğu rahatsızlığı gösteriyor. Palmira Hava Üssü, hem İsrail hem de Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye’nin T-4 Hava Üssü’nde konuşlanması, ABD ve İsrail’in bölgedeki faaliyetlerini zayıflatmaktadır. Bu askeri üs, Palmira Kürdistan adı altında 2. İsrail Devletinin denize açılacak Davut Koridorunun tam ortasında yer almaktadır.

Türkiye’nin Palmira T-4 Hava Üssü’nde bulunması, İsrail’in PKK/YPG ile karasal bağlantısını kesme potansiyeline sahiptir. Türkiye, Palmira T-4 Hava Üssü’ne hava savunma sistemleri kurarak Suriye’nin hava sahasını İsrail’e kapatma stratejisini benimsemektedir. İsrail uzmanları, Türk üssünün İran’a karşı saldırı kabiliyetlerini engellemeyeceğini belirtmektedir. Türkiye’nin T-4 Hava Üssü’nü kurması, Suriye’nin farklı noktalarından Türk üssüne lojistik destek sağlayacaktır. Bu hamle, Ankara’nın bölgedeki hakimiyetini güçlendirecektir.

Türkiye’nin Suriye’nin Hava Sahasındaki Rolü

Türkiye’nin, Suriye’nin hava sahasındaki boşluğu kapatma çabaları devam etmektedir. S400, yerli ve milli Hisar A ve HisarQ savunma sistemleri bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca, Çelik Kubbe’nin bölgeye gönderilmesi durumunda, hava sahasının kontrolü Türkiye’ye geçecektir.

İsrail’in en korktuğu hava savunma sistemlerinin İHA ve SİHA’lar olduğu bilinmektedir. Humus T-4 askeri üssü, İran ve Rusya’nın da kullandığı bir askeri üs olup stratejik bir konuma sahiptir. İsrail’in bu bölgedeki faaliyetleri, Türkiye’yi rahatsız etmektedir. Nagel Raporu, Türkiye ile İsrail orduları arasındaki potansiyel karşılaşma durumunda alınması gereken tedbirleri ele almaktadır.

Related Posts

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Dünyanın en büyük merkez bankalarından ‘bekle-gör’ hamlesi: Faizi sabit tuttular

İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5’te sabit tuttu. Yetkililer, faiz indirimi için acele etmeyip enflasyon verilerini izleme stratejisi benimsediklerini belirtirken, indirimin 2025’e kalabileceği mesajı verdi.

Bakan Bolat’tan Irak ile ticaret açıklaması: Yeni adımlar atmaya devam edeceğiz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Irak arasındaki ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşması için yeni adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceklerini bildirdi.

İsveç Merkez Bankası yeni faiz oranını açıkladı

İsveç Merkez Bankası Riksbank, Mayıs 2025 toplantısında politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 2,25 düzeyinde sabit tuttu. Kararda, özellikle ABD’nin değişen ticaret politikaları sonrası artan küresel belirsizlik belirleyici oldu. Söz …

Fed’in faiz kararı sonrası küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Fed’in faizleri sabit tutarken yüksek işsizlik ve enflasyon risklerine dikkat çekmesi, Trump’ın Çin’e yönelik sert tarifeleri sürdürme kararı ve İsviçre’de başlayacak ticaret müzakereleri piyasalarda yön arayışını derinleştirdi. ABD borsaları pozitif açılırken, Avrupa merkez bankalarının faiz hamleleri ve Asya’daki müzakere iyimserliği gündemin merkezinde yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir