Kars’ın “safranlı peynir”i tüketiciyle buluşmaya hazırlanıyor

Kars’ta Yeni Bir Lezzet: Safranlı Kafkas Çoban Peyniri Deneme Üretimine Girdi

Kars’ta bir işletmede gıda mühendisinin deneme üretimi yaptığı safranlı Kafkas çoban peyniri, lezzet testlerinin ardından tüketicilere sunulacak.

Türkiye’de peynir üretiminde önemli yere sahip kentte, yüksek rakımlı, zengin floraya sahip yaylalarda otlayan büyükbaş hayvanlardan elde edilen doğal sütle üretilen peynirde çeşitlilik artıyor.

Kentte peynir üreticiliği yapan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, yörede 1940’lı yıllarda yapılan ancak kaşar ve gravyer peynirinin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tutan çoban peynirini 2021 yılından itibaren tekrar üretmeye başladı.

Koçulu ailesinin 5’inci kuşak peynir üreticisi gıda mühendisi Çağdaş Koçulu da Kafkas çoban peynirinin çeşitliliğini artırmak için çalışma yaptı.

İlk Üretim Olgunlaşma İçin 2 Ay Dinlendirilecek

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan ve şifa kaynağı olarak bilinen safranı peynirde deneyen Koçlu, ilk üretimi olan safranlı peyniri olgunlaşmaya bıraktı.

Yaklaşık 2 ay olgunlaşma için dinlendirilecek peynir, tat analizlerinden sonra seri üretimle tüketiciyle buluşturulacak.

Bu peyniri şimdi safranla buluşturduklarını anlatan Koçulu, şöyle konuştu:

“Çoban peynirine safran ile özel yorum katıyoruz. Safranın vücuda çok faydası var, stres ve depresyona iyi geliyor, bunun yanında tokluk hissi veriyor. Safranın mucizevi şifalarından dolayı biz de Kafkas çoban peyniriyle birleştirip özel ürün çıkarmak istedik. Bunlar yapılan ilk peynirler ve deneme sürecindeler. Bunların olgunlaşma süreci devam edecek ve daha sonra tüketime alacağız. Tat ve lezzet analizlerinden sonra tüketicilerimize sunmayı hedefliyoruz.”

“Olgunlaşma Sonrası Tat Testlerini Yapacağız”

Özel peyniri yapmadan önce safran üreticileriyle görüşerek bilgiler aldığını ve ona göre ölçülendirip üretime geçtiklerini belirten Koçulu, “Ölçülendirdiğimiz safranı havanda dövüp sıcak suda bekletiyoruz. Rengini ve aromasını suya geçirmesini sağlıyoruz. Daha sonra da sütümüze katıp mayalıyoruz. Bundan sonra çoban peynirinin üretim aşamalarını uyguluyoruz. Peynirleri kalıplardan çıkardıktan sonra dinlendiriyoruz, daha sonra sıcak odada olgunlaştıracağız. Bir süre burada bekledikten sonra tekrar soğuk odaya alacağız ve son olarak tat testlerini yapacağız.” bilgisini paylaştı.

Koçulu, Kafkas çoban peynirinin çok sevildiğini ve tutulduğunu anlatarak, bunu safranla bir araya getirip daha özel bir peynir ortaya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Related Posts

Kılıçdaroğlu’nun avukatından eleştirilere sert yanıt

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer’in eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerine yanıt geldi.

Çin, İran’daki vatandaşlarını tahliye etti

İran ile İsrail arasında haftalardır süren gerilim, fiili çatışmalara dönüşürken, bölgede yaşayan yabancı ülke vatandaşları için de risk her geçen gün artıyor. Son olarak Çin, İran’daki vatandaşlarını güvenli bölgelere tahliye ettiğini duyurdu. Çin …

Son dakika… İran’ın Trump’a yanıtı hipersonik füzelerle geldi: Tel Aviv hedefte! İsrail, Tahran’da üniversite vurdu

İran yönetimi, İsrail savaş uçaklarının Tahran’da bazı bölgeleri vurmasının ardından hipersonik füzelerle yeni bir misilleme saldırısı başlattı. Tel Aviv için tahliye uyarısı yayınlayan İran, Tahran’da bir üniversitenin İsrail tarafından hedef alındığını duyurdu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun rejim değişikliği çağrıları İranlıların hükümete destek gösterileri düzenlemesine yol açtı. İran’ın çeşitli şehirlerinde İsrail’in saldırıları protesto edilirken, rejime destek sloganları atıldı.

Almanya’da Müslüman karşıtı olaylar alarmı! Ciddi seviyeye ulaştı

Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakının (CLAIM) hazırladığı rapora göre, ülkede 2024’te Müslüman karşıtı 3 bin 80 vaka kaydedildi. Bunun 2023 verilerine göre yüzde 60 artış anlamına geldiği belirtilen raporda …

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de yeni sığınaklar yapılıyor

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de başkent Tel Aviv ve çevresinde yeni sığınaklar yapıldığı belirtildi.

İran İsrail’e neden gece saldırıyor? ‘Bilinçli tercih’ iddiası

Tel Aviv ile Tahran arasında karşılıklı hava saldırıları kesintisiz devam ediyor. İran’ın özellikle gece saatlerinde füze saldırılarını yoğunlaştırdığı dikkat çekerken, İsrail medyası bu zamanlamanın bilinçli bir tercih olduğunu öne sürüyor.