İş kazalarında yılda 1078 kişi öldü… 4 kişiden 1’i emeklilik yaşında… Kasım’da 7 çocuk ölümü

İş Kazalarında Yılda 1078 Kişi Hayatını Kaybetti, 4 Kişiden 1’i Emeklilik Yaşında!

Alınmayan önlemler nedeniyle yıl boyunca işçiler yaşamlarını yitirmeye devam ediyor. Çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 1708’e ulaştı. Geçtiğimiz ay en az 164 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. İnşaat sektörü işçi ölümlerinde yine ilk sırada yer alırken ölüm nedeni olarak trafik ve servis kazaları öne çıkıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, kasım ayı iş cinayeti verilerini açıkladı. BirGün gazetesinin haberine göre kasım ayında 164, yılın ilk on bir ayında ise en az 1708 işçi yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz ay her gün en az 5 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Kasım Ayında 7 İşçi Çocuk Hayatını Kaybetti

Kasımda en az 7 çocuk, iş cinayetlerinde çalışırken hayatını kaybetti. Bu çocukların 2’si MESEM’lerde çalıştırılanlardı.

Kasım Ayında Yaşamını Yitiren 4 İşçiden 1’i Emeklilik Çağında

Yetersiz emekli aylıkları ve derinleşen ekonomik kriz, emeklilik çağındaki işçilerin çalışmaya devam etmesine neden olmaktadır ve bu yaş grubundaki iş cinayetleri artmaktadır. Kasımda 50 yaş ve üstü en az 40 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kasım ayında ölen her dört işçiden biri emeklilik çağında bulunmaktaydı.

İlk Sırada Trafik ve Servis Kazaları

İşçilerin ölüm nedenleri arasında trafik ve servis kazaları ilk sırada yer almaktadır. Geçtiğimiz ay en az 35 işçi, bu nedenle hayatını kaybetti. Bu durumu, ölüm nedeni olarak belirlenen yüksekten düşme izlemektedir. Bu ölümlerin %66’sı inşaat sektöründe meydana gelmektedir. İSİG Meclisi, “Uygun iskelelerin, korkulukların, emniyet kemerinin olmaması bu ölümlerin temel nedenlerini oluşturmaktadır.” şeklinde yorum yapmaktadır.

Kasım’da Göçük Altında 25 İşçi Hayatını Kaybetti

Kasımda dikkat çekici ölüm nedenlerinden biri göçük altında kalma olmuştur. Bu ay, en az 25 işçi göçük nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Aşırı mesai saatleri, sağlıksız çalışma koşulları ve sağlık hizmetlerine erişimin zorluğu, beyin kanaması ve kalp krizi nedeniyle ölen işçi sayısının artmasına yol açmıştır. Bu ay en az 19 işçi, çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Sanayi sektöründe çalışan 76 işçi, inşaatta 42 işçi, hizmette 26 işçi ve tarımda 20 işçi yaşamını yitirmiştir. İSİG Meclisi’nin kasım ayı raporunda, “Patronların maliyetleri gözeterek İSİG önlemlerini almaması, devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı ve uzun çalışma koşulları ile sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturmaktadır.” ifadeleri yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir