Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı




Harvard Üniversitesi’nin Magna Carta İncelemesi

Harvard Üniversitesindeki Nadir Magna Carta Kopyası

Harvard Üniversitesi koleksiyonundaki nadir bir nüsha, aslında ucuz bir kopya olmadığını ortaya çıkardı. İngiliz demokrasisinin en eski belgesi olan Magna Carta’nın 1300 yılına ait nadir bir nüshası, Harvard’da bulundu. Hukuk sisteminin temelini atan bu belgenin orijinali 4 kopya olarak biliniyordu, ancak 1300 yılına ait versiyonundan 6 kopya olduğu düşünülüyordu.

Ultraviyole Işını ve Detaylı İnceleme

King’s College London üniversitesinden Profesör David Carpenter ve East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent, Harvard’daki Magna Carta kopyasını incelemek için çalışmalar yürüttü. Ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme teknikleri kullanarak belgeyi detaylı bir şekilde inceleyen profesörler, belgedeki katmanların eşleştiğini tespit etti.

Milyonlarca Dolar Değerindeki Nadir Nüsha

1300 yılında hazırlanan Magna Carta nüshalarının farklılık gösterdiğini belirten Profesör Carpenter, Harvard’ın milyonlarca dolar değerindeki bu nadir nüshaya sahip olduğunu aktardı. Üniversitenin bu kopyayı yıllardır fark etmeden koleksiyonunda bulundurmasına şaşırdığını belirten Carpenter, üniversitenin bu nüshayı satma gibi bir planının olmadığını vurguladı.

Magna Carta Nedir?

Magna Carta, 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan bir İngiliz belgesidir. Kralın yetkilerini kısıtladığı ve halka bazı haklar ve özgürlükler tanıdığı bu belge, Orta Çağ’ın en önemli hukuki belgelerinden biridir. Günümüzde demokrasinin temel referans belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta, feodallerin haklarını garanti altına alan ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan bir anlaşmadır.


Related Posts

Kılıçdaroğlu’nun avukatından eleştirilere sert yanıt

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer’in eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerine yanıt geldi.

Çin, İran’daki vatandaşlarını tahliye etti

İran ile İsrail arasında haftalardır süren gerilim, fiili çatışmalara dönüşürken, bölgede yaşayan yabancı ülke vatandaşları için de risk her geçen gün artıyor. Son olarak Çin, İran’daki vatandaşlarını güvenli bölgelere tahliye ettiğini duyurdu. Çin …

Son dakika… İran’ın Trump’a yanıtı hipersonik füzelerle geldi: Tel Aviv hedefte! İsrail, Tahran’da üniversite vurdu

İran yönetimi, İsrail savaş uçaklarının Tahran’da bazı bölgeleri vurmasının ardından hipersonik füzelerle yeni bir misilleme saldırısı başlattı. Tel Aviv için tahliye uyarısı yayınlayan İran, Tahran’da bir üniversitenin İsrail tarafından hedef alındığını duyurdu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun rejim değişikliği çağrıları İranlıların hükümete destek gösterileri düzenlemesine yol açtı. İran’ın çeşitli şehirlerinde İsrail’in saldırıları protesto edilirken, rejime destek sloganları atıldı.

Almanya’da Müslüman karşıtı olaylar alarmı! Ciddi seviyeye ulaştı

Almanya’da faaliyet gösteren İslam ve Müslüman Düşmanlığı Karşıtı İttifakının (CLAIM) hazırladığı rapora göre, ülkede 2024’te Müslüman karşıtı 3 bin 80 vaka kaydedildi. Bunun 2023 verilerine göre yüzde 60 artış anlamına geldiği belirtilen raporda …

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de yeni sığınaklar yapılıyor

İran’ın misillemeleri nedeniyle İsrail’de başkent Tel Aviv ve çevresinde yeni sığınaklar yapıldığı belirtildi.

İran İsrail’e neden gece saldırıyor? ‘Bilinçli tercih’ iddiası

Tel Aviv ile Tahran arasında karşılıklı hava saldırıları kesintisiz devam ediyor. İran’ın özellikle gece saatlerinde füze saldırılarını yoğunlaştırdığı dikkat çekerken, İsrail medyası bu zamanlamanın bilinçli bir tercih olduğunu öne sürüyor.