Güven arayan yatırımcı altına yöneliyor

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Altın ons fiyatı 2 bin 800 dolar seviyesini görerek yeni bir rekor seviye denedi. Küresel piyasalarda altına yönelik alım iştahı korunurken, bu talep fiyatı hızlı tırmandırıyor. Pek çok gelişmenin odağında güvenli liman arayışı olan yatırımcılar bu amaçla altın yatırımında beklemeyi tercih ediyor.

“Güvenli liman” varlıklardan olan altın, jeopolitik risklerin yanında hem artan belirsizlik, hem ekonomilerdeki durgunluk endişesi ile yükselmeye devam ederken, dünya genelinde faizlerdeki düşüş sinyalleri de bu yeni fiyat rekorlarını destekliyor.

Dün gün içinde altının ons fiyatı 2 bin 798 dolara ulaşarak rekor tazeledi. Altın onsu son olarak ekim ayında 2 bin 788 doları geçerek rekorunu yenilemiş, ardından yeni yıla 2 bin 620 dolardan başlamıştı.

‘3 bin dolar uzak değil’

Küresel piyasalardaki hareket yurt içinde de takip ediliyor. Kapalıçarşı’da altın alım ve satımında mevcut fiyat bandında hareket yok. Kuyumcu Nazar Özsahakyan, “Satış için daha yüksek seviyeler bekleniyor, çünkü altının daha da artacağı öngörülüyor. Yakın bir zamanda 3 bin dolar seviyesi sürpriz olmayacaktır” dedi.

‘Panik satış uyarısı’

Altın fiyatının rekor seviyeler ardından bir miktar düşüş gösterip yatay seyirde devam etmesinin de beklenen bir hareket olduğunu vurgulayan Özsahakyan, “Bu durumda aslında küçük yatırımcının, yastık altını satması beklenir. Sonra onlardan hızlı alımlarla fiyat daha da yükselir. Yani bu çok olağan bir durumdur, panik satışları yapmadan piyasaları tekip etmelerini öneririm” diye konuştu.

3 büyük risk görülüyor

Altın fiyatlarının hızlı yükselişinin arkasında belirsizlikler arasında güven arayışı var. Analistler, Orta Doğu ve Ukrayna’daki jeopolitik gelişmelere ek olarak ABD’de yeniden başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump ve yönetiminin politikalarının altın fiyatı üzerinde büyük etkiye sahip olduğuna işaret ediyor. Özellikle Trump’ın izleyeceği siyasi ve ekonomik strateji ile bölgesel seyir altın gibi tüm yatırım enstrümanları üzerinde önemli bir belirleyici olmaya devam edecek. Bir diğer önemli risk unsuru olarak ise son zamanlarda büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinde görülen ‘çalkantının’ etkisi gösteriliyor. Bu konuda yatırımcının kaygılı duruşu, piyasaların hızlı hareketleri güvenli liman olarak kabul edilen yatırım araçlarına talebi artırdığı gözleniyor.

Gramda artış sürüyor

Piyasalardaki bu hareketin etkisiyle özellikle yurt içinde gram altın fiyatı değer kazanmaya devam ediyor. Dün gün boyunca artışta olan gram altında 3 bin 230 liraya yakın seviyeler test edildi. Bir süredir yatay bir seyir izleyen altın fiyatında böylelikle fiyat yükselişlerinin de başladığı görülüyor.

Piyasalar beklemede

Altın fiyatındaki yüksek seyir, iç piyasada özellikle alım kararını etkiliyor. Kuyumcu Hüseyin Altuntaş, “Düğünler aslında artık mevsimsiz olarak devam ediyor. Her ay düğün yapılıyor, ancak altın talebi yok. Sadece alyans ve birkaç takı alınıyor. Fiyatların bulunduğu nokta zaten yüksek. Yeni bir yükseliş dalgasıyla daha da zor günler bizi bekliyor” dedi.

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir