Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Savunma Bakanı Kim Yong Hyun’un istifasını kabul etti

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Savunma Bakanının İstifasını Kabul Etti

Güney Kore devlet haber ajansı Yonhap News’in haberine göre, Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Savunma Bakanı Kim Yong Hyun’un istifasını kabul etti. Devlet Başkanı Yoon’un ilan ettiği sıkıyönetim 6 saat içinde önce meclisin oyuyla, ardından bakanlar kurulunun onayıyla kaldırılmıştı.

Savunma Bakanı Kim, dün yaptığı yazılı açıklamada, sıkıyönetim ilanıyla halkı endişeye sürükledikleri ve kargaşaya yol açtıkları için vatandaşlardan özür dileyerek, “Sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerler, tüm talimatları bakanımdan aldı” ifadesini kullanmış ve istifa ettiğini Yoon’a bildirdiğini kaydetmişti. Savunma Bakanlığı, Yoon’a sıkıyönetim ilan etmesini Bakan Kim’in önerdiğini de doğrulamıştı. Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi’nin eski başkanı olan Kim, Yoon’a yakın bir isim olarak biliniyor.

YERİNE KİM GELEBİLİR

Yoon, Kim’in yerine savunma bakanlığına Suudi Arabistan Büyükelçisi Choi Byung Huk’u aday gösterdi. Emekli bir general olan Choi, 2019-2020 yıllarında Güney Kore-ABD Birleşik Kuvvetler Komutanlığını yapmıştı.

NE OLMUŞTU

Türkiye saati ile 3 Aralık öğlen 17.00 sıralarında Güney Kore saati ile 3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, “komünist güçlerden” ülkeyi korumak amacıyla sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu. Bir süredir eşiyle yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gündeme gelen Yeol’ün bu açıklaması ardından halk protestolara başladı, 190 milletvekili sıkıyönetim kararının kaldırılmasına karar verdi.

Altı muhalefet lideri, sıkıyönetim ilan eden Yoon’un görevden alınması için de harekete geçti. Azil süreci için yapılan açıklamada, “Yoon, bir kere başarısız oldu ve yeniden deneyecek, ama bundan daha ciddi riskler söz konusu. Kuzey Kore’yi kışkırtma, ateşkes hattını bozma ve silahlı çatışmaya yol açacak daha büyük riskler var” denilirken meclise verilen önergenin meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir