Google’dan Kanada’ya 70 Milyon Dolarlık Dijital Medya Ödemesi!

Google, Kanada’daki Medya Kuruluşlarına 100 Milyon Kanada Doları Ödeme Yaptı

ABD merkezli teknoloji devi Google, Kanada’daki dijital medya kuruluşlarına 100 milyon Kanada doları (yaklaşık 70 milyon ABD doları) ödeme yaptı.

Google ve Kanada Gazetecilik Kolektifi Anlaşması

Google, Çevrimiçi Haberler Yasası’ndan muaf tutulmak amacıyla, Kanada Gazetecilik Kolektifi aracılığıyla medya kuruluşlarına ödeme yapmayı kabul etti. Şirket, fonların dağıtımı için federal düzeyde kurulan, kar amacı gütmeyen Kanada Gazetecilik Kolektifi’ne toplamda 100 milyon Kanada doları aktardı.

Bu kolektif, bağımsız yayıncılar ve yayın kuruluşları tarafından Mayıs 2024’te kuruldu ve dijital medya platformlarının gazetecilik içeriklerini haksız bir şekilde kullanmasını önlemek için faaliyet gösteriyor. Aralık ayında yapılan açıklamaya göre, fonların ilk kısmı Ocak ayı sonuna kadar medya kuruluşlarına dağıtılacak.

Çevrimiçi Haberler Yasası: Bill C-18 Nedir?

Kanada’da yasalaşan Bill C-18 olarak bilinen Çevrimiçi Haberler Yasası, dijital platformların Kanadalı haber içeriklerini kullanmaları durumunda medya kuruluşlarına ödeme yapmalarını şart koşuyor. Yasa, Meta ve Google gibi dev şirketleri kapsıyor.

Google, başlangıçta Meta’nın izinden giderek Facebook ve Instagram platformlarında Kanadalı haber içeriklerini engelleme tehdidinde bulunsa da, nihayetinde ödeme yapmayı kabul etti. Anlaşma, Bill C-18’in yürürlüğe girmesinden sadece üç hafta önce sağlandı.

Gazetecilere ve Yayıncılara Nasıl Ödeme Yapılacak?

Kanada Gazetecilik Kolektifi tarafından yapılan açıklamaya göre, tam zamanlı çalışan bir gazetecinin yıllık çalışma süresinin 2 bin saat olduğu varsayımıyla uygun yayıncılar, her bir gazeteci için 13 bin 798 dolar ödeme alacak. Yayın kuruluşları ise bu tutarın her çalışan için 6 bin 806 dolarını alabilecek.

Kanada Mirası Departmanı yetkilileri, küçük çaplı basın ve dijital platformların her gazeteci için yaklaşık 17 bin dolar alabileceğini belirtti. Bununla birlikte, Kanada hükümeti, devlet destekli medya kuruluşları olan Kanada Yayın Kurumu (CBC) ve diğer büyük yayın kuruluşlarının alabileceği ödeme miktarına üst sınır koydu.

Meta Ödeme Yapmaktan Kaçındı

Google’ın aksine, Meta Kanada’da herhangi bir ödeme yapmayı reddetti. Meta, Kanadalı haber içeriklerini Facebook ve Instagram platformlarında engelleyerek Çevrimiçi Haberler Yasası’ndan etkilenmemeye çalıştı. Bu hamle, Kanada’daki gazetecilik sektörü üzerinde ciddi tartışmalara yol açtı.

Google’ın ABD’deki Hareketleri

Google, geçen yıl Nisan 2024’te, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki haber sitelerine bağlantıları bazı kullanıcıların arama sonuçlarından kaldırmaya başladı. Bu hamle, eyalet meclisinin, Google’ın haber içeriklerine bağlantı vermesi karşılığında medya şirketlerine ödeme yapmasını zorunlu kılacak bir yasa tasarısını geçirmesi durumunda alınacak bir önlem olarak değerlendirildi.

Google, Kaliforniya’daki gazetecilik sektörüne destek amacıyla 110 milyon dolarlık bir ödeme planladığını duyurdu. Ancak bu ödeme, “vergi mükelleflerin de katkıda bulunması gerektiği” şartına bağlandı. Ekim ayında yapılan açıklamada, eyalet hükümetiyle Google arasındaki bazı önemli maddelerin hala çözüme kavuşturulmadığı belirtildi.

Related Posts

Netflix CEO’su, Apple’ın hit komedi dizisinin son bölümünde yer aldı

Netflix’in patronu kamera karşısına geçti: Apple TV+’ın tutkuyla izlenen komedi dizisi The Studio’nun sekizinci bölümünde, Netflix CEO’su Ted Sarandos’ın beklenmedik bir cameo’su seyirciyi şaşırttı.

Uber, Trendyol GO’yu satın alıyor

Uber bu satın alma sayesinde hem büyümesine katkı sağlamayı hem de globaldeki “Uber Eats” paket yemek hizmetini Türkiye pazarına sokmayı hedefliyor

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

Fiyat performans canavarı OnePlus Nord CE 5 ortaya çıktı!

Akıllı telefon pazarının başarılı isimlerinden OnePlus, geçen yılın nisan ayında piyasaya sürdüğü Nord CE 4’ün halefi için çalışmalara başladı. Son gelişmeler, Nord CE 5 modeliyle tasarım ve teknik özellik ayrıntılarını gözler önüne seriyor …

Android telefonlar için masaüstü modu geliyor!

Google, Android işletim sistemine masaüstü benzeri bir kullanıcı arayüzü entegre etmeye hazırlanıyor. Samsung’un uzun süredir sunduğu DeX özelliğine benzer şekilde çalışan yeni mod, Android cihazların harici ekranlara bağlandığında bilgisayar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir