Ekonomi yönetiminin faiz sıkıntısı

Politika Faizi ve Enflasyon Tartışmaları Devam Ediyor

Politika faizinin bir yıldır yüksek tutulması, enflasyonu kontrol altına almanın bir yolu olarak düşünülüyor. Döviz kuru, faiz ve enflasyon ilişkisi ekonomi yönetiminin hedeflerine ulaşamamasıyla faiz oranı üzerindeki tartışmaları etkiliyor.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, faiz konusundaki belirsizliği perşembe günü netleşecek gibi gördüğünü ifade etti. Aktaş, “2025 yılına faiz indirimiyle mi girilecek, yoksa mevcut oranlar sabit mi kalacak?” sorusuna cevap arandığını aktardı ve faiz indirimi konusunda farklı görüşlerin olduğunu vurguladı.

Aktaş, “Faiz için papatya falı açma haftası!” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi: “Döviz kurundaki hızlı artışlar karşısında Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesinin kaçınılmaz bir çözüm olabileceğini öne sürdü. Türk parasının cazibesini artırmak için faiz artışının gerekliliğine değindi ve bu yaklaşımın daha önce uygulandığını belirtti.

Ancak, döviz kuru istenilen seviyede olunca faiz indirimine gerek olmadığını ve hatta küçük bir faiz indiriminin kur üzerinde etkili olmayabileceğini ifade etti. Aktaş, Merkez Bankası’nın bu durumu yönetmek için birçok seçeneğe sahip olduğunu belirtti.

Faiz tartışmalarıyla ilgili iki farklı görüş olduğunu belirten Aktaş, “Faiz indiriminin sürekli olması gerekli değildir. Her indirimin ardından birkaç ay ara verilerek devam edilebilir. Ancak indirime başlandıktan sonra ara verilmesi algıyı bozabilir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Aktaş, Türkiye’nin ekonomisinin dalgalı yapısı göz önünde bulundurularak ara vererek faiz indiriminin uygun bir yol olabileceğini belirtti. Ancak, eğer enflasyonun düşeceği konusunda inanç varsa, dur-kalk yapılmadan faizlerin gerilemesi gerektiğini vurguladı.

En iyisinin doğru zamanda faiz indirimine başlamak ve belirlenen hedefe doğru kararlı adımlarla ilerlemek olduğunu vurgulayan Aktaş, “İşlerin karışmaması için faiz indirimine mantıklı bir şekilde devam edilmelidir” dedi.

(ALINTI)

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir