Denizli’de yakın geçmişte meydana gelen sarsıntılar büyük bir depremin habercisi olabilir

Denizli’de Yaşanan Sarsıntılar, Büyük Bir Depremin Habercisi Olabilir

Türkiye, özellikle sismik aktivite açısından oldukça riskli bir coğrafyada bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi büyük fay hatları, ülkenin birçok bölgesinde zaman zaman yıkıcı depremlere yol açabiliyor. Ancak bu fay hatları dışında, Ege Bölgesi’nde yer alan Denizli ili sınırları içerisinden geçen Pamukkale Fayı, tarihsel olarak büyük depremler üretmiş ve geniş çaplı yıkımlara neden olmuştu. İşte bu fay hattı, son günlerde Denizli’de meydana gelen ve şiddetleri 4 civarında olan sarsıntılarla yeniden gündeme geldi.

Denizli ve çevresi, 18 ve 19 Aralık tarihlerinde, sırasıyla 4.0 ve 3.7 büyüklüğünde iki sarsıntı yaşadı. Bu sarsıntılar, bölgedeki deprem riskinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösterdi. Milliyet’in haberine göre, Prof. Dr. Süleyman Pampal, Denizli’nin ve Pamukkale Fayı’nın sismik geçmişi ve potansiyeli hakkında çarpıcı bilgiler aktardı. MS 60 yılında gerçekleşen ve büyüklüğü 7 ile 7.5 arasında değişen, şiddeti ise 9 olarak ölçülen bir depremle, Denizli’deki Hierapolis ve Laodikya gibi antik kentler ciddi hasar görmüştü. Ayrıca, 1354 ve 1702 veya 1703 yıllarında da bölge benzer büyük sarsıntılar yaşamıştı. Bu tarihlerdeki depremler, bölgenin ne kadar büyük bir sismik enerji biriktirdiğinin ve bu enerjinin zaman zaman ne denli yıkıcı sonuçlar doğurabileceğinin bir göstergesiydi.

1995 yılında Dinar’da meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem öncesi ve sonrası, bölgede öncü ve artçı sarsıntıların sayısının yüksek oluşu, büyük depremlerin habercisi olabilecek önemli bir veri olarak kaydedilmişti. Prof. Dr. Pampal, bu tür öncü aktivitelerin, Büyük Menderes Grabeni gibi özellikle aktif sismik bölgelerde gözlemlenebileceğini belirtti. Pamukkale Fayı’nın geçmişte ürettiği büyük depremler ve bölgedeki arkeolojik kalıntılardan anlaşıldığı üzere, bu fayın yıkıcı potansiyeli oldukça yüksekti.

Prof. Dr. Pampal, Denizli ve çevresindeki yapılaşmanın deprem riskini artırdığına dikkat çekti. Özellikle 2000 sonrası hızla artan şehirleşme ve yapı stokunun, depreme dayanıklı olmaması büyük bir risk oluşturuyordu. “Kendimiz ettik kendimiz bulduk” diyerek, geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmasının felaketle sonuçlanabileceğini vurguladı. Türkiye’nin hiçbir yerinin depremden muaf olmadığını, özellikle Denizli gibi sismik olarak aktif bölgelerde ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Denizli’nin, Büyük Menderes ve Gediz grabenlerinin kesiştiği bir noktada bulunması ve tarihsel olarak yaşadığı büyük depremler, bölgedeki deprem riskinin yüksekliğini gözler önüne seriyordu. Prof. Dr. Pampal, gelecekte büyük bir deprem olması durumunda şaşırmayacağını, bu potansiyelin her zaman mevcut olduğunu belirtti.


Kızıl Goncalar kamera arkası: Cüneyd, Hasna, Sadi Hüdayi Güneş ve Müyesser konuştu!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Erdoğan’dan Şam’a sürpriz ziyaret iddiası: Emevi Camii’ni ziyaret edebilir

TIKLAYIN – Tuğrul Eryılmaz | Kişisel gösterim ve Atatürkçü meslektaşlarımın ‘Nefes’ aldırma girişimi

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: 5 Aralık akşamı Fahrettin Altun’un adamları CNN rejisini neden aradı?

TIKLAYIN – Ekonomist Özgür Demirtaş asgari ücret tahminini açıkladı

TIKLAYIN – “Talisca Fener’de”; “Forvete Mikautadze”; “Firmino bombası”: İşte günün spor manşetleri…

TIKLAYIN – Haftanın Sanat Rotası: Bu hafta, üç büyük şehirde hangi sanat etkinlikleri var?

Related Posts

Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Nahyan ile görüştü

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Gazze’de yaşam alanı Guantanamo kadar

Gazze’de 2,1 milyona gerileyen nüfus, İsrail saldırıları ve tehcir yüzünden, 55 km2 oluşan yüzde 15’lik bir alana sıkıştı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, Gazze’de bir Filistinlinin günlük kullanabildiği alanın 24 metrekareyle sınırlı olduğunu raporladı. Bu rakam Guantanamo Hapishanesi’ndeki tek kişilik hücrelerden daha küçük bir alan.

Ünlü oyuncu Jane Birkin’in çantası 10 milyon dolara satıldı: Dünyanın en değerli çantası oldu

Moda dünyasının en ikonik aksesuarlarından biri olan ilk Birkin çantası, Paris’te düzenlenen açık artırmada 10 milyon dolara (yaklaşık 400 milyon TL) alıcı bularak şimdiye kadar açık artırmada satılan en değerli ikinci moda ürünü ve en değerli çanta oldu.

Yaşlı adam midibüsün altında kaldı: O anlar kamerada

Kocaeli’nde midibüsün altına kalan yaya ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Şanlıurfa’da 53 yaşındaki kadın ikiz bebek dünyaya getirdi

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 53 yaşındaki bir kadın ikiz bebek dünyaya getirdi.

Bakan Yerlikaya: 304 torbacıyı yakaladık

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 21 ilde, 318 ayrı adrese eş zamanlı olarak operasyon yapıldığını duyurdu. Operasyonumuzun hazırlıklarının 4 ay sürdüğü belirtildi.