CHP’li Ağbaba: Hükümet iki senede memur ve işçi emeklilerinin cebinden 255 bin lira çaldı

Emeklilerin Seyyanen Zam Kaybı 255 Bin Lira Oldu

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, emeklilere verilmeyen seyyanen zamdan dolayı 2023 Temmuz ayından bu yana 21 ayda emeklilerin toplamda 255 bin lira kaybettiğini belirtti.

Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, Temmuz 2023’te kamu işçilerinin en düşük ücretinin 21 bin 750 liraya yükseltildiğini ancak CHP’nin 22 bin liraya çıkartma vaadini AKP’nin uygulamak zorunda kaldığını söyledi.

Ağbaba, hileli yöntemlere başvurulduğunu belirterek, “Emeklilerin aylıklarına yansıyan katsayı artışı yerine seyyanen zam uygulandı. Memurlara seyyanen zam ‘ilave ödeme’ adı altında yapıldı. Bu zam, 15.965 gösterge üzerinden hesaplanıyor ve her 6 ayda bir artırılıyor.” şeklinde konuştu.

Emekli maaşı ile memur maaşı arasındaki makasın açıldığına dikkat çeken Ağbaba, “2023 Temmuz ayında 8 bin 77 lira olan seyyanen zam, Ocak 2024’te 12 bin 55 liraya, temmuz 2024’te ise 14 bin 383 liraya yükseldi. Son dönemde ise Ocak-Haziran 2025 arasında uygulanacak seyyanen zam miktarı 16 bin 43 liraya çıktı.” dedi.

Emekli Sandığı Kanunu’na göre, emekli aylıklarının belirlenmesinde seyyanen zammın dikkate alınmamasının emeklileri olumsuz etkilediğini belirten Ağbaba, “Seyyanen zammı emeklileri de kapsayacak şekilde uygulansaydı, en düşük emekli memur maaşı 35 bin 659 lira olacaktı. Bu durum özel sektör ve kamu çalışanları arasındaki dengesizliği de artırıyor.” şeklinde konuştu.

Kıdem tazminatı tavanının da seyyanen zama yansımadığını belirten Ağbaba, “Bu durum da asgari ücretin iki katı ve üzerinde maaş alan işçilerin kıdem tazminatlarının düşük kalmasına neden oluyor. Kıdem tazminatı tavanı da yıllar içinde düşüş gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir