Büyüttük, okuttuk eve muhtaç oldular

Türkiye’de Genç İşsizlik Oranında Alarm Verici Durum!

Ali Can POLAT

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye’de 15-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 22.5’i ne işte ne eğitimde (ev genci) yer almaktadır. Bu oranla Türkiye, OECD ülkeleri arasında Güney Afrika’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Costa Rica, Peru gibi ülkeler bile Türkiye’den daha iyi durumda. SÖZCÜ tarafından belirtilen verilere göre, bu durum 2 milyon 896 bin gence denk gelmektedir. Gençlerin ve ailelerinin yaşadığı sorunlar üzerine yapılan görüşmelerde gençlerin önce para kazanmak için sözleşmeli askerlik konusunu zorladıkları, ancak olumsuz sonuçlarla karşılaşınca yurt dışına kaçtıkları belirtilmiştir. Aileler ise dışarda illegal aktivitelerle karşı karşıya kalırken, evde işsizlik korkusuyla boğuşmaktadır. Çalışma ekonomisi uzmanları da, bu sorunun iktidarın gençlik politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulamaktadır.

Kadınlarda Yüksek İşsizlik Oranı

AKP’nin gençleri dindar olarak yetiştirme politikalarını göz önünde bulunduran Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Araştırma Uzmanı Deniz Beyazbulut, iş gücü üzerine yapılan politikaların geçici ve yetersiz olduğunu belirtmektedir. Genç işsizliği için geliştirilen programların gençlerin işten soğumasına neden olduğuna dikkat çeken Beyazbulut, eğitimde alınan formasyon ile iş hayatında karşılaşılan gerçeklik arasındaki farkın büyük olduğuna işaret etmektedir. Kadın gençler arasındaki işsizlik oranının daha yüksek olduğunu vurgulayan Beyazbulut, genç kadınların evde olmasının toplumda normal karşılandığını ancak bu durumun aslında endişe verici bir durum olduğunu belirtmektedir. En temel ihtiyaçlarını karşılayamayan düşük ücretlerin gençler arasında cesaret kırılmasına neden olduğu belirtilmektedir.

Dışarda Suç, Evde İşsizlik

Gençlerin iş bulamama durumu ailelerini de zor durumda bırakmaktadır. Oğlunu yurt dışına göndermek isteyen Sultan E., ülkedeki suç örgütlerinin artışından endişe duyduğunu ve oğlunu bu sebeple evde tutmaya çalıştığını ifade etmektedir. Üniversite mezunu oğluna iş bulamadıklarını söyleyen Hatice P. ise, eğitim gördüğü meslekte iş bulamayan birçok gencin karşılaştığı sorunları dile getirmektedir. Ev gençleri, buldukları çözümleri paylaşırken, iş bulamayan gençlerin yaşadığı zorlukları açıklamaktadırlar.

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir