Bulduğu icat gezegeni yok etmek üzereyken önlemler alındı

1920’li yıllarda kurşunlu benzini geliştiren ve daha sonra Freon adlı soğutucu gazın yaygınlaşmasına ön ayak olan Midgley, hem iklim krizini derinleştirdi hem de milyarlarca insanın sağlığını tehlikeye attı.

BENZİNE “TEL” KARIŞTIRDI

Midgley’in ilk büyük icadı, benzine tetraetil kurşun (TEL) karıştırarak oktan seviyesini yükseltmek üzerineydi. Bu sayede motor performansı artırılıyor; ancak oluşan çevre ve sağlık problemleri göz ardı ediliyordu. Kurşun, solunum ve sindirim yoluyla vücuda girerek beyne kadar ulaşabiliyor, özellikle çocuklarda bilişsel gelişimi olumsuz yönde etkiliyordu.

Araştırmalara göre, kurşunlu benzinin yaygın kullanımı, 170 milyondan fazla Amerikalının toplamda 824 IQ puanı kaybetmesine yol açtı. Bu, kişi başına yaklaşık 3 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bazı kişilerde ise kayıp 6 puanın üzerine çıktı.

1996 YILINDA YASAKLANDI

Midgley, aynı verimi sağlayabilecek benzine etanol karıştırma gibi alternatifleri bilmesine rağmen, kurşun bileşiği kullanmayı seçti. Bunun temel nedeni, etanol yerine TEL için patent alarak kazanç sağlama isteğiydi. 1924 yılında New Jersey’de yaşanan bir olaydaysa, TEL ile doğrudan temas eden 5 işçinin hayatını kaybetmesi gündem yaratmıştı; ancak dönemin sağlık raporları, “işçilerin korunması gerektiğini” savunup ürünün satışına engel çıkarmadı. Kurşunlu benzin ancak 1996 yılında yasaklanabildi, ancak etkileri hâlâ hissediliyor.

OZON TABAKASINA BÜYÜK ZARAR VERDİ

1920’lerin sonunda, klima ve buzdolaplarında kullanılan soğutucu bileşikler zehirli, patlayıcı ve yanıcıydı. Bu soruna çözüm arayan ekipte yer alan Midgley, “Freon” adı verilen maddeyi geliştirdi. Freon, kısa sürede popülerleşti; ancak ozon tabakasına zarar veriyor ve güçlü bir sera gazı etkisi oluşturuyordu.

1987’de imzalanan Montreal Protokolü, bu tür zararlı gazların kullanımını ve üretimini sınırladı. O dönemde Freon’un yerine daha az zararlı alternatifler geliştirilse de, verilen hasarın izleri hâlâ dünya genelinde gözlemlenebiliyor.

51 YAŞINDA YATALAK KALDI

Thomas Midgley Jr., 1940 yılında 51 yaşındayken çocuk felci nedeniyle yatalak oldu. Kendi geliştirdiği bir makara düzeneğiyle yataktan kalkmaya çalışırken, iplerin boğazına dolanması sonucu 1944 yılında hayatını kaybetti. Ömrü boyunca ürettiği iki büyük icat, modern dünyanın kısa vadeli gelişimine katkı sağlasa da, iklim krizinden insan sağlığına dek uzanan pek çok sorunun temellerini atmış oldu.

Related Posts

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Netflix CEO’su, Apple’ın hit komedi dizisinin son bölümünde yer aldı

Netflix’in patronu kamera karşısına geçti: Apple TV+’ın tutkuyla izlenen komedi dizisi The Studio’nun sekizinci bölümünde, Netflix CEO’su Ted Sarandos’ın beklenmedik bir cameo’su seyirciyi şaşırttı.

Uber, Trendyol GO’yu satın alıyor

Uber bu satın alma sayesinde hem büyümesine katkı sağlamayı hem de globaldeki “Uber Eats” paket yemek hizmetini Türkiye pazarına sokmayı hedefliyor

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir