Bozuk dokuları kansere dönüşmeden yok edecek cihaz geliştirildi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Ekibi, Yeni Bir Cihaz Geliştirdi!

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde görevli olan Doç. Dr. Serhat Tozburun liderliğindeki ekip, sindirim sistemi organlarında kansere dönüşebilecek anormal dokuları yok etmeyi hedefleyen bir cihaz geliştirdi.

2021 yılında başlatılan proje kapsamında, TÜBİTAK ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen Clarisurge projesi 1,6 milyon avro hibe desteği aldı. Proje kapsamında, endoskopi cihazının ucuna takılabilen 1 santimetrelik bir başlık geliştirildi.

Bu başlık, endoskopi işlemi sırasında sağlıklı dokuları anormal dokulardan ayırarak yok etmeyi amaçlamaktadır. Hayvan deneylerinde başarılı olan bu başlık, anormal dokuları başarıyla kanala hapsedip yok etmeyi başarmaktadır.

Doç. Dr. Serhat Tozburun’un Açıklamaları

Doç. Dr. Serhat Tozburun, normalde endoskopi cihazlarının kanser öncesi anormal dokuların tedavisinde tercih edilmediğini belirtti. Ancak ekibi olarak geliştirdikleri başlık sayesinde, anormal dokuların hemen tedavi edilmesini sağlayacak bir teknolojiyi tıp dünyasına kazandırdıklarını belirtti.

Tozburun, cihazın çalışma prensibini açıklarken, tespit edilen anormal doku yapılarına yaklaşılarak negatif basınç ve elektrik akımlarıyla bu dokuların yok edildiğini ifade etti. Ayrıca geliştirilen aparatın tek kullanımlık ve hastaya özel olduğunu da vurguladı.

Doç. Dr. Serhat Tozburun ve Ekibinin Yenilikçi Çalışması

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da projenin Türkiye’nin araştırma ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Projenin sağlık teknolojilerinde yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, alınan hibenin nitelikli araştırmaların desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Related Posts

‘Çağımızın hastalığı’ hemoroid: Nasıl önleriz, nasıl başa çıkarız?

Basur ve mayasıl adıyla da bilinen hemoroid, dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkileyen ve ciddi rahatsızlık verebilen bir hastalık. Ancak uzmanlar hem hastalıktan kaçınmak hem de tedavi etmek için yaşam biçiminde kalıcı değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir