Avrupa nakit parayı kaldırmaya hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro’yu Çıkarmak İçin Harekete Geçiyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone, ECB’nin dijital bir euro çıkarmak için tüm siyasi kararları önümüzdeki yılın başlarında almaya umutlu olduğunu belirtti. Cipollone, para birimini piyasaya sürmek için ise iki ila üç yıl süre gerekeceğini ifade etti.

Cipollone, bir konferansta yasal çerçevenin zamanlamasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta, “Her şeyin önümüzdeki yılın başında, hatta çok erken bir tarihte tamamlanmasını umuyorum. Mevzuatın yürürlüğe girmesine ihtiyacımız var ve bundan sonra dijital Euro’yu başlatmak için iki ila üç yıl yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.

Dijital Euro Kullanımı Nasıl Olacak?

Visa ya da Mastercard gibi kartlarla yapılan ödemelerin aksine, dijital euro ile ödeme yapan tüketiciler merkez bankası üzerinde doğrudan hak iddia edebilecek ve fonlar, işlevsellik ve güvenlik açısından nakit paraya benzer olacak.

Çevrimiçi ve Çevrimdışı Ödeme Yöntemi

Müşterilerin hem çevrimiçi hem de çevrimdışı formatlarda doğrudan ödeme yapmalarına olanak sağlayacak.

Cipollone, AB üye ülkelerinden siyasi bir anlaşma sağlamanın önemli bir engel olduğunu ancak bunun yaz öncesinde gerçekleşebileceğini belirtti. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun sürecin biraz daha uzun sürmesi olasılığına da değindi.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau ise aynı etkinlikte, Trump’ın süreci hızlandırıp hızlandıramayacağı sorusuna karşılık ECB’nin kararlılığını artırdığını belirtti.

Related Posts

TÜİK ücretli çalışan sayısını açıkladı: Sanayi alarm veriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2025 Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 2,6 azaldı, inşaat sektöründe aynı kaldı ve ticaret …

Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, memurlara yapılan giyim yardımlarını kamu zararı sayarak zimmet çıkardı. Kararın tüm kamu kurumlarını kapsayabileceği belirtiliyor. Emekli memurlar ve mirasçılar da uygulamadan etkilenebilir.

AB’den Adıyaman ve Hatay için 195 milyon avroluk destek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), deprem bölgesinin yeniden yapılanmasını destekleme programı kapsamında Adıyaman ve Hatay’daki iki kritik altyapı projesine 195 milyon avro finansman sağlayacağını duyurdu. EBRD’nin Yıllık Toplantıları …

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 41 yıllık PKK terörü ekonomiye nasıl yansıdı?

Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, çatışmaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sürecin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tohumculukta gelişme sürüyor

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), geçen yıl sonu itibarıyla tohumluk üretiminin 2023’e 3 bin 18 ton artarak 1 milyon 303 bin 38 tona çıktığını ve meyve fidanı üretiminin ise yaklaşık 10.7 milyon düşüşle 101 milyon 574 bine gerilediğini bildirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacmi belli oldu!

Türkiye ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor. İş dünyası, siyasi gerilimlerin azaldığı bir dönemde fırsatları değerlendirmeye odaklanıyor. DEİK, uluslararası ticari diplomasi için yeni adımlar atıyor.