Kuru Yemiş Tüketmek Demans Riskini Azaltıyor
Yapılan yeni bir araştırma, kuru yemiş tüketmenin ileri yaşlarda demans riskini azaltabileceğini gösterdi. Birleşik Krallık’taki araştırmaya göre, günlük olarak bir avuç kuru yemiş yiyen kişilerin, tüm nedenlere bağlı demans riskini azaltabileceği ortaya çıktı. 60 yaş üstü kuru yemiş tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında, günde 30 grama kadar kuru yemiş yiyenlerin ilerleyen yıllarda demansa yakalanma riskinin %16 daha düşük olduğu belirlendi.
İspanya’da yürütülen başka bir araştırma da her gün bir avuç tuzsuz kuru yemiş tüketmenin, yaşlı ve orta yaşlı kişilerin demansa yakalanma olasılığını azaltabileceğini gösterdi. 50 bin 300 yetişkinin incelendiği yaklaşık 7 yıl süren çalışmada, 50’li yaşlarının çoğunda olan katılımcılar arasında bin 400 demans vakası tespit edildi. Araştırma sonuçları, her gün kuru yemiş tüketmenin demans riskini %12 oranında azalttığını ve tuzsuz kuru yemiş tercih edenlerde bu oranın %16 olduğunu gösterdi. Katılımcılar ortalama 7 yıl boyunca takip edildi ve araştırma süresince tüm nedenlere bağlı demans oranının %2,8 olduğu ortaya çıktı.
Uzmanlara göre, kuru yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri sadece beyinle sınırlı değil. Haftada yaklaşık 140 gram veya daha fazla kuru yemiş tüketen kişilerde kalp hastalığı riskinin %35 ila %50 oranında azaldığı büyük çaplı epidemiyolojik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca, kuru yemişler kilo kontrolüne ve sindirim sorunlarına yardımcı olurken, yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlığını da desteklemektedir. (DHA)