Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyon sepetini yazdı: Tavuklar, ülke çapında greve giderek arz-talep dengesini bozdular da mı bu fiyat anormalliği yaşandı?

Enflasyon Sepetindeki Değişiklikleri İnceleyen Alaattin Aktaş

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün (TÜİK) enflasyon sepetine ilişkin yazdığı yazıda ilginç tespitlerde bulundu. Yumurta fiyatlarındaki ani değişimlere vurgu yaparak, piyasadaki en ucuz yumurtanın dahi 4,8 lira olduğunu belirtti. 2024 yılının ilk yarısında yumurta fiyatlarında yaşanan yüzde 28’lik düşüşün ardından ikinci yarıda ise tam yüzde 93’lük bir artışın yaşandığını dile getirdi. Bu durumu, tavukların ilk yarıda tam kapasite yumurtladıktan sonra ikinci yarıda greve giderek arz-talep dengesini bozmasına bağladı.

Aktaş, 55 kalem mal ve hizmetin yer aldığı listede bazı kalemlerdeki fiyat değişikliklerinin normal olduğunu ancak bazılarında tuhaflıklar olduğunu belirtti. Özellikle dana ve kuzu eti fiyatlarındaki artış oranlarına dikkat çekerek, bu fiyatların Türkiye genelinde makul olduğunu ifade etti. Ancak, tavuk eti fiyatlarındaki yüzde 26’lık artışın ve yumurta fiyatlarındaki ani değişimlerin mantıklı olmadığını vurguladı.

Hayatımızdaki kararların şekillenmesinde bakterilerin rol oynayabileceğine dikkat çeken bilim insanı Ali Rıza Akın’ın “Bakterin Kadar Yaşa” başlıklı canlı yayınını kaçırmayın!

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir