AB-Türkiye İlişkilerinde İmamoğlu Tartışması

AB İle Türkiye Arasındaki İlişkiler İmamoğlu Tutuklamasından Nasıl Etkilenecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, son dönemde iyileşme sinyalleri veren Avrupa Birliği (AB)- Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

AB, son gelişmelerden hoşnut olmadığını açıkça belirttiği iki farklı açıklama ile net bir şekilde ortaya koydu.

Brüksel’de, eskiye oranla daha farklı bir tonun hissedildiği belirtiliyor. Üye ülkelerin başkentlerinden gelen açıklamaların, Brüksel’den yapılan açıklamalardan daha keskin olması dikkat çekiyor.

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Genişleme Komiseri Marta Kos tarafından yapılan ortak açıklamada, son gelişmelerin Türkiye’nin demokratik geleneğine bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığı vurgulandı.

Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olan Türkiye’den en yüksek demokratik standartların uygulanmasının beklendiği belirtildi.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde karşılıklı verilen al-ver denklemini şekillendirmiştir. Müzakere sürecinin fiilen askıya alınması, AB’nin Türkiye’ye karşı elini zayıflatmış durumdadır.

Gelişmelerden derin endişe duyan ülkeler arasında yer alan Fransa, tutuklamaları demokrasiye ciddi bir saldırı olarak nitelendirdi.

AB’nin Türkiye ile stratejik çıkarları ön planda tutması gerektiğine dair bazı diplomatlar vurgu yapmaktadır.

AB-Türkiye arasında 3 Nisan’da Brüksel’de yapılması planlanan ekonomi alanındaki yüksek düzeyli diyalog toplantısı, ilişkilerde kritik öneme sahiptir.

Ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlılık taahhüdünün Türkiye için ciddi bir test olacağı belirtilmektedir.

Kritik toplantının ertelenme ihtimali şu aşamada belirsizdir, ancak gelişmelerin durumu daha da kötüleştirmesi halinde sonuçlarının olacağı üzerinde durulmaktadır.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye karşı en sert tepkileri veren AB kurumu olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

AP’nin, son gelişmeleri acil bir şekilde resmi gündemine alması beklenmektedir. AP’deki parlamenterler ve siyasi gruplardan gelen tepkiler, Türkiye ile ilişkilerin zayıf olduğunu göstermektedir.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun bir sonraki toplantısının ertelendiği bildirilmiştir. Gelişmelerin AP’deki genel atmosferi olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Related Posts

Bakanlık yeni liste yayınladı! Milyonlarca insana sucuk, köfte diye kafa, sakaktat, gıda boyası yedirdiler

Tarım ve Orman Bakanlığı halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş ürünlere ve bu ürünleri üreten firmalara ilişkin yeni bir bilgilendirme yayınladı. Yayınlanan yeni listede bazı firmalar köfte, sucuk gibi ürünlerde sakatat, kalp, kanaklı et ve tek tırnaklı et kullandı

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

Yunanistan’dan kritik denizaltı kararı

Yunanistan, denizaltı filosunu yenilemek için harekete geçti. Savunma Bakanı Dendias, Türkiye’yi hedef alan modernizasyonun 10 yıla yayılacağını duyurdu. Yeni sistemler Fransa, İsrail ve ABD iş birliğiyle alınacak.

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Boğaziçi Üniversitesi için flaş karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazate’de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesi’nde fakülte kapatılıp yerine yenisi yapıldı.

Modi, BRICS Zirvesi için Brezilya’ya gidecek

Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ravi, Başbakan Modi’nin Brezilya’yı ziyaret edip, Rio de Janeiro’da düzenlenecek olan BRICS Zirvesi’ne katılacağını belirtti.