AB-Türkiye İlişkilerinde İmamoğlu Tartışması

AB İle Türkiye Arasındaki İlişkiler İmamoğlu Tutuklamasından Nasıl Etkilenecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, son dönemde iyileşme sinyalleri veren Avrupa Birliği (AB)- Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

AB, son gelişmelerden hoşnut olmadığını açıkça belirttiği iki farklı açıklama ile net bir şekilde ortaya koydu.

Brüksel’de, eskiye oranla daha farklı bir tonun hissedildiği belirtiliyor. Üye ülkelerin başkentlerinden gelen açıklamaların, Brüksel’den yapılan açıklamalardan daha keskin olması dikkat çekiyor.

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Genişleme Komiseri Marta Kos tarafından yapılan ortak açıklamada, son gelişmelerin Türkiye’nin demokratik geleneğine bağlılığı konusunda soru işaretleri yarattığı vurgulandı.

Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı olan Türkiye’den en yüksek demokratik standartların uygulanmasının beklendiği belirtildi.

AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde karşılıklı verilen al-ver denklemini şekillendirmiştir. Müzakere sürecinin fiilen askıya alınması, AB’nin Türkiye’ye karşı elini zayıflatmış durumdadır.

Gelişmelerden derin endişe duyan ülkeler arasında yer alan Fransa, tutuklamaları demokrasiye ciddi bir saldırı olarak nitelendirdi.

AB’nin Türkiye ile stratejik çıkarları ön planda tutması gerektiğine dair bazı diplomatlar vurgu yapmaktadır.

AB-Türkiye arasında 3 Nisan’da Brüksel’de yapılması planlanan ekonomi alanındaki yüksek düzeyli diyalog toplantısı, ilişkilerde kritik öneme sahiptir.

Ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlılık taahhüdünün Türkiye için ciddi bir test olacağı belirtilmektedir.

Kritik toplantının ertelenme ihtimali şu aşamada belirsizdir, ancak gelişmelerin durumu daha da kötüleştirmesi halinde sonuçlarının olacağı üzerinde durulmaktadır.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye karşı en sert tepkileri veren AB kurumu olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

AP’nin, son gelişmeleri acil bir şekilde resmi gündemine alması beklenmektedir. AP’deki parlamenterler ve siyasi gruplardan gelen tepkiler, Türkiye ile ilişkilerin zayıf olduğunu göstermektedir.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun bir sonraki toplantısının ertelendiği bildirilmiştir. Gelişmelerin AP’deki genel atmosferi olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Related Posts

Fransa’da camide bıçaklanarak öldürülen gencin kuzeni Yoro Cisse: ‘Herkes böyle şehit olarak ölemez’

Fransa’da camide bıçaklanarak öldürülen Müslüman genç Aboubakar Cisse’nin teyzesinin oğlu Yoro Cisse, kuzeninin inançlı olduğunu ve çok namaz kıldığını belirterek, “Herkes böyle şehit olarak ölemez.” dedi.

Pervin Buldan’a suikast girişimi iddiasına DEM Parti’den açıklama

Sırrı Süreyya Önder’in ardından İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’a yönelik de suikast girişimi iddiaları ortaya atıldı. DEM Parti söz konusu iddiaları yalanladı. Buldan’ın İtalya’da kaza geçirdiği açıklandı.

Trump yönetiminden beyaz mültecilere öncelik!

The New York Times gazetesinin ulaştığı belgeler ve yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (HHS), Güney Afrika’daki beyaz azınlık grubu üyelerinin Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’na gelişi için …

Beton mikseriyle çarpışan genç kadın öldü

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, beton mikseriyle çarpışan motosikletin sürücüsü Saniye Yılmaz, hayatını kaybetti.

Minguzzi’nin katilinin kız arkadaşından ‘pes’ dedirten paylaşım: ‘Size manitamın elini öptürücem’

Geçtiğimiz ocak ayında tartıştığı kişiler tarafından 5 kez bıçaklanarak öldürülen 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin katillerine TikTok hesabı üzerinden destek veren genç kız pes dedirtti.

Fas’ta felaket! 6 katlı yerle bir oldu: 4 ölü, 7 yaralı

Fas devlet televizyonu Kanal 2’nin haberine göre, ülkenin kuzeyindeki tarihi Fes kentinde 6 katlı bir bina tamamen yerle bir oldu. Olayda 4 kişi hayatını kaybetti, yaralanan 7 kişi şehir hastanesine kaldırıldı.