Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Diyabetes Insipidus Nedir?

Sağlık alanındaki uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin genellikle diyabetle ilişkilendirilmesine rağmen, bu şikayetlerin altında farklı hastalıkların da yatabileceğini belirtiyor. Kandaki şeker düzeyleri ile bağlantılı olmayan nadir görülen diyabetes insipidus hastalığı özellikle yüksek sıcaklıklarda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, böbreklerin suyu tutamaması sonucu kişilerin litrelerce su içmelerine rağmen yoğun susuzluk hissi yaşayıp sık idrara çıktığını belirtti. Ayrıca, idrar miktarının günde 10 litreyi aşabildiğine dikkat çekilerek, hastalığın yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler de verebileceği vurgulandı.

Üç farklı nedeni bulunan diyabetes insipidus hakkında konuşan uzmanlar, beyindeki hipotalamus veya hipofiz bezinde antidiüretik hormon üretiminin yetersizliğinin hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Bu durumun yanı sıra bazı ilaçlar ya da genetik bozukluklar nedeniyle böbreklerin antidiüretik hormona yanıt verememesinin de hastalığın gelişimine etki edebildiği ifade edildi.

Tedavi süreci hakkında konuşan uzmanlar, diyabetes insipidus tanısı için farklı yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Tedavi sonrasında da uygulanacak yöntemlerin hastalığın tipine göre değişiklik göstereceğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam kalitesinin tedavi ile hızla düzelebileceğini ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesinin önemli olduğunu aktardı.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetes insipidus tedavisi sırasında hastaların su tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, psikolojik nedenlerle aşırı su içiminin tedaviyi karmaşıklaştırabileceğini vurguladı. Bu nedenle, hastaların tedavi sürecinde disiplinli olmaları ve doktor tavsiyelerine uygun şekilde hareket etmelerinin önemli olduğu kaydedildi.

Related Posts

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.