Deprem bölgesine güçlü destek: Devletten 500 Milyon dolarlık yeni finansman hamlesi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na (TKYB) 500 Milyon Dolarlık Yeni Finansman Sağlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde yapılan girişimler sonucunda, deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için Dünya Bankası tarafından TKYB’ye 500 milyon dolarlık yeni bir finansman paketi sağlanacak. 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerin ardından afetten etkilenen bölgelere yurt dışından finansman temini konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Depremden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmayı ve istihdamı artırmayı hedefleyen Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi kapsamında, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanarak TKYB’ye finansman sağlanmasını öngören anlaşmalar 23 Mayıs’ta imzalandı.

Yeni İstihdam Olanakları Oluşturulacak

500 milyon dolarlık finansman, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, ve Şanlıurfa ile birlikte Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli gibi 7 komşu ilde faaliyet gösteren işletmelere yönlendirilecek. Bu proje sayesinde bölgedeki firmaların yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam olanaklarının oluşturulması amaçlanıyor.

İmzalanan proje ile 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeler için uluslararası kuruluşlardan toplam 6,4 milyar dolarlık finansman sağlanmış oldu. Bu finansmanın yaklaşık 2,4 milyar dolarlık kısmı, reel sektör ve ihracatçıların desteklenmesi amacıyla kullanılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programı çerçevesinde istihdamı artıran, katma değerli üretimi teşvik eden ve uygun koşullu finansmana erişimi sağlayan politikaları önceliklendirdiklerini vurgulayarak, “Uluslararası kuruluşlarla güçlü işbirlikleri çerçevesinde sağlanan kaynaklar, reel sektöre etkin bir şekilde yönlendirilmekte ve sürdürülebilir büyüme hedefimize katkı sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Cevdet Yılmaz: 2024’te ülkemize gelen yatırımlar 11,7 milyar dolara ulaştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Küresel ekonomideki zorluklara rağmen Türkiye, uluslararası yatırımcılar için cazip bir ülke olma niteliğini korumaya devam ediyor. 2024’te ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırımlar, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 11,7 milyar dolara ulaşmış durumda” dedi.

Tarıma bir rol model

Geçen sene “tarıma bir Selçuk Bayraktar” lazım diye yazmıştım. Bu sene bir istatistik yayımlandı. Tarımda çalışanların yaş ortalaması 58-60 imiş. Tarımda çalışan gençlerin oranı ise %5 civarında. Gıda sektörü savunma sanayii kadar önemlidir deniliyor. Bu durumda ülkemizin tarımı S.O.S. veriyor demektir. Çok bilmişler hemen “efendim tarımda nüfusa gerek yok, her işi makinalar yapıyor” diyecektir. Ancak kazın ayağı öyle değil. Kirazı, fındığı toplamayı bir yana bırakın, domates kurutmak için güneydoğudan

Ekmek kurası: 1.6 milyon kişi temizlik görevlisi olmak için başvurdu

Eylül 2024–Şubat 2025 döneminde kayıtlı çalışan sayısının 620 bin kişi azalması, iş arayan sayısını rekor düzeye taşıdı. Sağlık Bakanlığı’nın temizlik görevlisi alımı için düzenlediği kuraya 1.6 milyon kişi başvururken, yalnızca 3.658 kişi işe yerleşebildi.

Yüzlerce yıldır süren geleneği ekonomik kriz vurdu

Türkiye bir süredir çift haneli enflasyonun ağır yükü altında. Krizden en çok etkilenen ise alım gücü düşen halk. Bir yandan düşen alım gücü bir yandan yükselen altın fiyatları, ziynet altına olan ilgi her geçen gün azalıyor. Anadolu topraklarında …

Ticaret Bakanlığı 456 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 456 firma için izin belgesi düzenledi.

Dev market zinciri darboğazı aşamadı: Konkordato talebinde bulundu

Ankara merkezli market zinciri Başkent Gross, ekonomik krizden çıkamadı ve konkordato talebinde bulundu.