Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Kene Uyarısı: Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar’dan Önemli Bilgiler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene alarmı tekrar gündemde. Sivas’ta, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) teşhisi konulan 1.5 yaşındaki Metehan bebek, vücuduna kene yapışması sonucu hayatını kaybetmişti. Kenelerden korunma yöntemleri ve doğru bilinen yanlışlar hakkında Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar ile konuşan Cumhuriyet, kritik bilgileri okuyucularıyla paylaştı.

Kene Isırmalarından Korunma Yöntemleri

Erbaydar, Türkiye’de özellikle hyalomma marginatum adlı kene türünün KKKA’ya sebep olduğunu belirtiyor. Türkiye’de görülen KKKA ve Lyme hastalıklarına karşı henüz koruyucu aşının olmadığını vurguluyor. Kene ısırmalarından korunmanın önemine değinen Erbaydar, kene ısırmalarından korunma yöntemlerini anlatıyor: “Keneler genellikle kırsal alanlarda ve piknik gibi etkinlikler sırasında insanlara bulaşır. Bu nedenle, ayakların ve bacakların kapalı olması, paçaların çorap içerisine sokulması ve açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca kene kaçırıcı spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.”

Zaman Kritik: Kene Tutunması Durumunda Hemen Müdahale Gerekli

Erbaydar, kenelerin Orta Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor ve kenelerin artık virüs taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Sivas, Yozgat, Kayseri ve Ankara gibi şehirlerin kırsal alanlarında kene nüfusunun yüksek olduğunu ifade ediyor. Kene tutunması durumunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaydar, kenenin en kısa sürede çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Enfeksiyon riskini azaltmak için kenenin hemen çıkarılması önem taşıyor.

Keneleri Doğru Bir Şekilde Çıkarma Yöntemi

Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak büyük önem taşıyor. Erbaydar, keneyi yanlış çıkarmamanın asıl tehlike olduğuna işaret ediyor. Keneyi doğru bir şekilde çıkarmak için ip dolayarak çekme yönteminin uygulanabileceğini belirtiyor. Keneyi ezip sıkıştırmadan çıkarmak gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Tehlike çanları çalıyor: Türkiye ve dünyada hızla artıyor

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.