Cumhurbaşkanı Kararıyla Bayram Tatili Uzatılabilir
Son dönemde rutin hale gelen bayram tatillerinin Cumhurbaşkanı tarafından uzatılması konusu, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tekrar gündeme geldi. Eğer tatil 10 güne uzatılırsa, haziran ayı enflasyon hesaplamalarında 10 günün dışarıda kalması nedeniyle daha düşük bir enflasyon oranı açıklanabilir. Bu durumda memur ve emeklilerin temmuz zamları da daha düşük olabilir. Ayrıca 10 günlük tatil süresince gümrüklerin kapalı olması, haziran ayı ihracatının kesintiye uğramasına ve daha düşük seviyede ihracat ve ithalat yapılmasına neden olabilir.
Arife günü 5 Haziran Perşembe’ye denk gelmesiyle başlayacak 4 günlük Kurban Bayramı tatili, 6 Haziran Cuma günü başlayacak ve 9 Haziran Pazartesi günü sona erecek.
Dolayısıyla, bayram tatilinin 10 güne uzatılması durumunda, 2 Haziran Pazartesi gününden itibaren kamu kurumları ve çalışanlarının idari izinli sayılması için Cumhurbaşkanı kararı gerekecektir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hem kendisinin hem de turizm sektörünün bayram tatilinin uzatılmasını istediğini ancak nihai kararı Cumhurbaşkanı’nın vereceğini belirtti.
TEMMUZDA MAAŞLARA YAPILACAK 6 AYLIK ENFLASYON FARKI ZAMMI DÜŞÜK KALABİLİR
TÜİK tarafından hesaplanan tüketici enflasyonu (TÜFE) rakamlarının ocak ve temmuz maaş zamları için önemli olduğu düşünüldüğünde, haziran ve aralık aylarında düşük çıkması rutin hale geldi. Geçen yıl kasım ayında %2,24 olan aylık enflasyon, aralık ayında %1,03’e düşmüş ve bu durum ocak ayındaki zam oranlarını etkilemişti. Şimdi ise memur ve memur emeklilerine %11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %15,75 zam yapılmıştı.
TÜİK’in nisan ayında %3 oranında açıkladığı TÜFE artışıyla, memur ve emeklilerin dört aylık enflasyon farkı %13,36 seviyesinde bulunuyor. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon oranlarıyla temmuz zamları netleşecek.
Bu durum, bayram tatilinin 10 güne uzatılmasıyla maaş zamlarında TÜİK verilerinin düşük çıkmasına ve enflasyon farkının da azalmasına neden olabilir. Haziranda öngörülen %2’lik TÜFE artışının %1’e düşmesi halinde, temmuz zammı %15-16 olabilir.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI VE BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAM YAPILABİLİR
En düşük emekli aylığı ocak ayında 14.500 liraya yükseltilmişti ve temmuzda 6 aylık enflasyon farkı oranında artırılması bekleniyor. Bu nedenle, bayram tatilinin uzatılmasıyla haziran enflasyonunun düşmesi, en düşük emekli aylığına yapılacak zam oranını da etkileyebilir. Temmuzda en düşük emekli aylığına yasal bir düzenleme yapılması gerekebilir.
Benzer şekilde, Ramazan Bayramı’nda 4.000 liraya çıkarılan emeklilerin bayram ikramiyesindeki artış için ise yeni bir yasa gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5.000 lira olan ikramiyeye sıcak bakmadığı ve bu beklentinin gerçekleşme olasılığının düşük olduğu belirtiliyor.