Konya Ovası’ndaki Kuraklık Barajları Tehlike Sınırına Taşıdı
Son 15 yılın en kurak kış mevsimini yaşayan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda bulunan barajlar, doluluk oranları konusunda endişe verici seviyelere geriledi. Kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su miktarı, alarm verici bir şekilde azalmış durumda. Altınapa Barajı’nda 2023 yılında mayıs ayında ölçülen su miktarı 27 milyon metreküpken, 2025 yılının 15 Mayıs gününde ise sadece 5,7 milyon metreküp seviyesine geriledi.
’15-20 Milyon Metreküp Su Hacmi Olması Gerekiyor’
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklığın devam etmesi halinde yer altı su kaynaklarına dönülebileceğini belirtiyor. Arık, “Konya’ya en yakın içme suyu kaynağı olan Altınapa Barajı normal zamanlarda 15-20 milyon metreküp su hacmi tutmalıdır. Ancak kış mevsiminde yağışların az olması nedeniyle bu seviye 4 milyon metreküpe kadar düşmüştür. Nisan yağışlarına rağmen halen yetersiz durumda. Yağışların devam etmesi veya barajın beslenmesi gerekiyor; aksi halde yer altı sularına yönelmek zorunda kalabiliriz” diye açıklamalarda bulundu.
‘Son 15 Yılın En Kurak Kışını Geçirdik’
Prof. Dr. Arık, Konya Ovası’nın son 15 yılın en kurak kışını yaşadığını belirtiyor. Yağışların geçen yıla göre 382 milimetreden 300 milimetreye düştüğünü ve bu durumun özellikle kış mevsiminde belirgin hale geldiğini ifade ediyor. Arık’a göre, önümüzdeki aylarda yağışlar normale dönmezse Konya uzun süreler boyunca yetersiz yağış alabilir.
‘Konya’nın Yıllık 100 Milyon Metreküp Suya İhtiyacı Var’
Prof. Dr. Arık, Konya’nın yıllık en az 100 milyon metreküp suya ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Ancak bugünlerde suyun sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunuyor. Arık, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmalarının önemini vurgulayarak, yaz aylarında yağışların gelmemesi halinde su sıkıntısı yaşanabileceğini belirtiyor ve suyun verimli kullanılmasını öneriyor.