ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

68 kuşağının öncülerinden Hikmet Çiçek hayatını kaybetti

Türkiye tarihinde 68 Kuşağı olarak tanınan devrimci geleneğin öncü ismi ve basın tarihinin önemli isimlerinden Odatv Ankara Haber Müdürü Hikmet Çiçek, hayatını kaybetti.

203 gündür aranıyordu: Acı haber geldi

Samsun’dan prefabrik ev kurmak için gittiği Artvin’in Şavşat ilçesine kaybolan inşaat ustası Murat Gezer (41), 203 gün sonra ormanda ölü bulundu.

İsrail’in saldırıları bitmiyor! Gazze’de can kaybı 53 bin 272’ye çıktı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 53 bin 272’ye yükseldiği duyuruldu. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana düzenlediği …

İstanbullunun trafik çilesi hafta sonuna taştı: Yüzde 74’e yükseldi

İstanbul’da yağışın da etkisiyle trafik yoğunluğu yüzde 74’e çıktı.  Basın Ekspres Yolu Güneşli ayrımı ve D-100 kara yolunda görülen trafik yoğunluğu, Haliç ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne kadar devam ediyor.TEM Otoyolu Akşemsettin Viyadüğü’ndeki trafik kazası sonucu bir şerit trafiğe kapatıldı

Adalet Bakanı’ndan ‘infaz düzenlemesi’ne ilişkin açıklama: Öyle bir şey yok!

Adalet Bakanı Tunç, yargı infaz paketine ilişkin çıkan haberlere tepki göstererek “12 yıl ceza alan 9 ayda çıkacakmış, böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’ten ‘ihale kralı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘ihale kralı’ haberlerine ilişkin olarak açıklama yaptı.