Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanından Önemli Uyarılar

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Karagözlü, çocuklarda kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bir bilim dalı olan çocuk kardiyolojisinin doğum öncesi (fetal dönem) dahil olmak üzere yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlik dönemini kapsadığını belirtti.

Dr. Karagözlü, çocuklarda doğuştan ya da sonradan gelişen kalp hastalıklarının görülebileceğine dikkat çekerek, “Doğuştan kalp hastalıkları her bin canlı doğumda yaklaşık 8–10 bebekte görülmektedir. Bu oran, doğumsal anomaliler arasında en sık rastlanan gruplardan biridir. Anne veya babada doğuştan kalp hastalığı tanısı varsa, çocukta bu risk yaklaşık 2,5 kat artmaktadır” şeklinde konuştu.

Belirtilere Dikkat!

Çocuklarda kalp hastalığından şüphelenilmesine neden olabilecek belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Karagözlü, “Hızlı nefes alma, zorlanarak solunum, beslenme güçlüğü, emmeme, dudaklarda ve tırnaklarda morarma, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, bayılma veya çarpıntı atakları, özellikle eforla ilişkili göğüs ağrısı, gelişme geriliği ve egzersiz intoleransı gibi bulgular dikkate alınmalıdır. Bu belirtilerden biri veya birkaçı mevcutsa, ailede doğuştan kalp hastalığı ya da ani ölüm öyküsü varsa, yenidoğan taramasında üfürüm duyulmuşsa ya da tarama testlerinde (EKG, telekardiyografi vb.) anormallikler varsa, mutlaka bir çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

Tüm Tetkikler Aynı Merkezde

Dr. Karagözlü, görev yaptığı Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’nde EKG, EKO, holter monitorizasyon (24 saatlik ritim takibi) ve efor testi gibi tetkiklerin yapılabildiğini de belirtti.

Sağlık Kontrollerini İhmal Etmeyin

Bazı doğumsal kalp hastalıklarının önlenemese de, edinsel (sonradan gelişen) kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Dr. Karagözlü, “Aileler gebelik öncesi ve sırasında düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemeli, gebelikte enfeksiyonlardan korunmalı, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırılmalı, çocuklar sigara dumanı ve zararlı maddelerden uzak tutulmalıdır. Ayrıca aşıların tam yapılması (özellikle kızamık ve grip gibi enfeksiyonlardan koruma açısından) ve ailede ani ölüm ya da sağırlık öyküsü varsa erken dönemde kardiyolojik tarama yapılması hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.