Araştırma: Kuru yemiş tüketmek demans riskini azaltıyor

Kuru Yemiş Tüketmek Demans Riskini Azaltıyor

Yapılan yeni bir araştırma, kuru yemiş tüketmenin ileri yaşlarda demans riskini azaltabileceğini gösterdi. Birleşik Krallık’taki araştırmaya göre, günlük olarak bir avuç kuru yemiş yiyen kişilerin, tüm nedenlere bağlı demans riskini azaltabileceği ortaya çıktı. 60 yaş üstü kuru yemiş tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında, günde 30 grama kadar kuru yemiş yiyenlerin ilerleyen yıllarda demansa yakalanma riskinin %16 daha düşük olduğu belirlendi.

İspanya’da yürütülen başka bir araştırma da her gün bir avuç tuzsuz kuru yemiş tüketmenin, yaşlı ve orta yaşlı kişilerin demansa yakalanma olasılığını azaltabileceğini gösterdi. 50 bin 300 yetişkinin incelendiği yaklaşık 7 yıl süren çalışmada, 50’li yaşlarının çoğunda olan katılımcılar arasında bin 400 demans vakası tespit edildi. Araştırma sonuçları, her gün kuru yemiş tüketmenin demans riskini %12 oranında azalttığını ve tuzsuz kuru yemiş tercih edenlerde bu oranın %16 olduğunu gösterdi. Katılımcılar ortalama 7 yıl boyunca takip edildi ve araştırma süresince tüm nedenlere bağlı demans oranının %2,8 olduğu ortaya çıktı.

Uzmanlara göre, kuru yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri sadece beyinle sınırlı değil. Haftada yaklaşık 140 gram veya daha fazla kuru yemiş tüketen kişilerde kalp hastalığı riskinin %35 ila %50 oranında azaldığı büyük çaplı epidemiyolojik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca, kuru yemişler kilo kontrolüne ve sindirim sorunlarına yardımcı olurken, yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlığını da desteklemektedir. (DHA)

Related Posts

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.