Yaslanmayı tersine çevirmenin doğal yolu

Resveratrol’un Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan resveratrol, bitkilerin kendilerini korumak için ürettikleri bir polifenoldür. ‘’Bilimsel araştırmalara göre en güçlü antioksidanlardan biri olan resveratrol, yaşlanma karşıtı etkisiyle öne çıkıyor’’ diyen Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle açıkladı.

Resveratrol, kalp hastalıkları, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir bileşiktir. İyi kolesterol HDL’yi artırır, kötü kolesterol LDL’nin damarlardaki birikimini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda yaşlanmayı da tersine çeviren etkisiyle bilinir.

En güçlü kaynağı üzümdür ve özellikle siyah üzümün kabuk kısmında ve çekirdeğinde bulunur.

Merve Öz

İŞTE DİĞER KAYNAKLARI

Resveratrol, üzüm dışında yer fıstığı, badem, yaban mersini, böğürtlen, çilek, antep fıstığı, kızılcık, dut, fındık gibi gıdalarda da bulunur.

FAYDALARI

  • Kan basıncını düşür: Daha fazla nitrik oksit üretimini sağlayarak kan damarlarının rahatlamasını sağlar.
  • Kan yağlarını düzenler: Kolesterol üretimini kontrol eden enzimi azaltarak LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltır ve HDL (iyi kolesterol) miktarını artırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır: Cilt ve damarları gençleştirici etkisi vardır, ayrıca alzheimerı önleyebilir.
  • İnsülini dengeler: Diyabetik bireylerde sorbitol birikimi ve oksidatif stresi azaltarak insülin dengesini sağlar.
  • Eklem ağrısını hafifletir: Artiritin etkilerini azaltır.
  • Kanseri riskini azaltır: Kanserli hücre büyümesini engelleyebilir.

TAKVİYELERE DİKKAT

Günlük olarak 5 gram resveratrol yeterlidir. Beslenmeyle birlikte toksik seviyelere ulaşılmamaktadır ancak takviye şeklinde alındığında dikkatli olunmalıdır. Takviye ürünlerinin yan etkileri ve etkileşimleri olabilir, bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Related Posts

Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rümeysa Selvinaz Erol, diyabetes insipidus’un, özellikle sıcak havalarda veya yeterli sıvı alınamadığında hayati tehlikeye neden olabilecek ciddi su kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.