Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı düşer mi?

Türkiye’de Emekli Olanlar, Çalışmaya Devam Ediyor: İşte Detaylar

Türkiye’de emekli olan ancak emekli aylığı ile geçinemeyen 2 milyondan fazla kişi, çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem hak kaybı yaşamamak hem de geçimlerini sağlamak için çeşitli formüller arıyorlar.

Geçtiğimiz yıl 2024 ile 2025 yılı arasında yaşanan yüzde 30-31’lik farktan etkilenmemek için binlerce kişi emekli olurken, birçoğu emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etti. Ancak yeni sorular da beraberinde getirmeye başladı. Çalışarak emekli olanlar, emekli aylıklarının düşüp düşmeyeceği konusunda endişeli.

Ahmet Kıvanç, konunun uzmanlarından biri olarak, emekli aylıkları ile ilgili detayları Habertürk’te paylaştı. Bir okurunun emeklilik süreciyle ilgili sorusunu yanıtlarken, “15 Ocak 2025’ten önce emekli olup tekrar çalışmaya başlayan bir kişi, aylıkta düşüş yaşamadan 9.500 TL ek gelire sahip olabilir” dedi. Ayrıca, emekli aylıklarının 2025 yılındaki düşüşünden etkilenmemek için erken başvurunun önemine dikkat çekti.

Geç Emeklilik Durumunda Yaşanabilecek Kayıplar

Başka bir okurunun, sigorta giriş tarihinden sonra emekli olması durumunda aylık miktarının düşüp düşmeyeceği sorusuna Kıvanç, net bir yanıt veremeyeceğini belirtti. Ancak hükümetin enflasyon ve büyüme hedeflerine göre, beş yıl çalıştıktan sonra 2024 yılındaki aylık seviyesine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Eğer 2026 yılında emekli olunursa, yaşanacak kaybın bir kısmının telafi edilebileceğini belirtti. Ayrıca, emekli aylığı bağlatmayıp çalışmaya devam etmenin de maliyeti olduğunu vurgulayarak, “Emekli aylığını alarak çalışmaya devam etmek daha avantajlı olabilir” dedi.

Pirim Günü Eksik Olanların Durumu

1988 yılında sigorta girişi yapmış ancak prim günü eksik olan bir kişinin emeklilik sürecini değerlendiren Kıvanç, “Prim gününüz 3600’den fazla ise 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ya da 5225 veya 5300 prim gününü tamamlayarak normal emeklilik hakkı elde edebilirsiniz” açıklamasında bulundu. Eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primi ile tamamlanabileceğini belirtti.

Related Posts

Bakan Şimşek: Sanayi üretimindeki toparlanma ilk çeyrekte de devam etti

Bakan Şimşek sanayi üretim rakamlarını yorumladı.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

Bazı atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Malatya ve Bursa’daki bazı kuyular ile kaynaklar koruma altına alındı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Malatya ve Bursa’nın bazı ilçe ve mahallelerine içme ve kullanma suyu temin eden kuyu ve kaynakların koruma altına alınmasını kararlaştırdı.

Yeniçağ Gazetesi: Geçim sıkıntısı vatandaşı bunalıma sürüklüyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EKONOMİK KRİZ BUNALTTI ANTİDEPRESAN ALIMI PATLADI İşsizler ordusunun giderek büyümesi, işi olanın ay sonunu getirememesi, emeklinin satın alma gücünün her geçen gün erimesi …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir