Yanlış beslenme erken ergenliği tetikliyor

Çocukların Beslenme Alışkanlıklarının Erken Ergenlik Üzerindeki Etkisi

Kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce ergenlik belirtilerinin başlaması erken ergenlik olarak tanımlanıyor. Son yıllarda erken ergenlik vakalarında artış var. Hormonlardaki bu beklenmedik hızlanmanın genetik yatkınlık, çevresel etkenlerin yanı sıra beslenme alışkanlıklarıyla da ilişkili olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Mutlu, “Çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe sahip olması için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve bilinçli tercihler yapmak şart. Soframızdaki seçimler, sadece bugünü değil, onların tüm yaşamını şekillendirecek bir yatırım” dedi. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, beslenme düzeninin erken ergenlik üzerine doğrudan etki ettiğini hatırlatan Mutlu, “Trans yağ, yüksek glisemik indeksli gıda içeren fast food ürünlerinin hormonal dengeyi bozarak erken ergenliği tetikleyebilir. Bu gıdalar aynı zamanda yüksek ısıl işlem görmesi ve basit karbonhidrat içermesi nedeniyle de insülin direnci üzerinde olumsuz etki gösteriyor. Özellikle işlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi ve hormon içeren besinlerin çocukların büyüme ve gelişim süreçlerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor” diye konuştu.

Anne Sütü Koruyucu Güç

Anne sütünün erken ergenliği önlemede önemli bir rol oynadığını ifade eden Mutlu, “Büyüme hızını düzenleyip obezite riskini azaltarak hormonal dengeyi destekler. Ancak süt alerjisi nedeniyle bazı ebeveynler soya bazlı mamalara yönelmek zorunda kalabiliyor. Soya proteini içeren bu mamalar, östrojen benzeri izoflavonlar içerdiğinden hormonal dengeyi bozabilir. Türk mutfağında yaygın olmasa da alternatif beslenme arayışındaki ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Probiyotiğe Yönelin

Mutlu, bağırsak sağlığının hormonal denge için kritik rol üstlendiğini ifade ederek, “Araştırmalar bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizliklerin erken ergenlik sürecini hızlandırabileceğini gösteriyor. Özellikle probiyotik içeren gıdalar (yoğurt, ayran, kefir gibi) bağırsak florasını destekleyerek hormonal gelişimi dengeleyebilir. Öte yandan, yüksek şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyotasını bozarak bu süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, çocukların beslenme düzeninde probiyotikler ve lif açısından zengin gıdalara daha fazla yer verilmeli” değerlendirmesi yaptı.

Çelik veya Cam Kullanın

Gıdalar kadar maruz kaldığımız çevresel toksinlerin de erken ergenliği tetikleyebildiğini hatırlatan Mutlu, “Plastik su şişeleri, işlenmiş gıda ambalajları, bazı kozmetik ürünler ve tarım ilaçları, vücutta hormon benzeri etki göstererek çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle Bisfenol A (BPA) içeren plastikler ve ftalatlar gibi kimyasallar, endokrin sistemini bozarak cinsel olgunlaşmayı hızlandırabilir. Bu yüzden cam veya paslanmaz çelik su şişeleri kullanmak, organik gıdalara yönelmek ve çocukların kozmetik ürünlerle temasını sınırlamak son derece önemli önlemlerin başında geliyor. Tarım ilaçları (pestisitler) ve gıda katkı maddeler, bazı koruyucular ve hayvansal ürünlerde bulunabilen hormon kalıntıları da erken ergenliğin önemli sebepleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı Gelecek İçin 7 Öneri

  • İşlenmiş gıdaları sınırlandırarak lif açısından zengin sebzelerin tüketilmesini tavsiye eden Mutlu, “Zeytinyağı, ceviz, fındık gibi sağlıklı yağlar tüketip protein kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Şekerli yiyecek ve tatlıları sınırlandırarak kan şekeri dengelenebilir. Ayrıca yoğurt, kefir, fermente gıdalar gibi bağırsak dostu gıdaları tercih etmek önem taşıyor” diye konuştu. Mutlu, “Tarım ilaçlarının kalıntılarını azaltmak için karbonatlı suda bekletmek az miktarda da olsa pestisiti azaltıyor. Bisfenol A ve flafat içeren plastik ürünlerden kaçınarak doğal alternatiflere yönelmek gerekiyor. Ayrıca düzenli egzersiz yaparak BMI kontrolünü sağlamak ve obeziteyi önlemek önemli” tavsiyesinde bulundu.

Related Posts

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Beni etkilemez demeyin! Risk sigara dumanından yüksek

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı yeni rapora göre, Avrupa genelinde 110 milyondan fazla insan sağlığa zararlı düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Bu durum, her yıl 66 bin erken ölüme, on binlerce kalp hastalığı, diyabet ve depresyon vakasına yol açıyor.

Beyin damar tıkanıklığında ilk 6 saatin önemi

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, beyin damar tıkanıklıklarında erken müdahalenin önemine değinerek, “İlk 6 saatte yapılan müdahaleler hastanın yaşam kalitesini belirlemektedir ve bu kritik süreçleri başarıyla yönetiyoruz. Klinik uygulamalar, sadece tedavi geliştirmek değil; nitelikli bilgi üretmek, etik değerleri yaşatmak ve sağlıkta kaliteyi sürdürülebilir kılmak demektir” dedi.

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.