Bir Zamanların Popüler Fotoğraf Paylaşım Platformu “Flickr” Neden Artık Hiç Ortalarda Görünmüyor?

Flickr’ın Yükselişi ve Düşüşü

Bugünkü Instagram’ın görevini üstlendiğini söylesek yanılmış olmayız. Siz de Flickr kullanıcılarından biriyseniz, ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Peki bu meşhur site, ne oldu da ortadan kayboldu? Ya da biz mi öyle sanıyoruz?

Flickr, 2004’te kuruldu.

Kurulduğu ilk yıllarda kullanıcıların içeriklerini kolayca paylaşmasına, düzenlemesine ve keşfetmesine olanak tanıyan işlevlerle dikkat çekiyordu. Görselleri etiketlemek, favorilere eklemek, gruplar kurmak ve albümler oluşturmak o dönemler için zamanının çok ötesindeydi.

Kullanıcılar, fotoğraflarını paylaştıkları bu platformda sosyalleşmenin de keyfini çıkarıyordu. Tıpkı bir içerik üreticisinin şu an yaptığı gibi çeşitli paylaşımlar yapmak, Flickr döneminden beri aslında vardı. Sadece herkes konuya bu kadar hâkim değildi.

Flickr, verilere göre 2007’de internetin en büyük 19. sitesiydi.

Ancak bu ivme, kolay bir şekilde kaybedilecekti. Çünkü Flickr, görsel paylaşım sitesi olarak hayatımıza girse de gelişen teknolojinin doğasına uyum sağlamakta zorluk yaşayacaktı. Özellikle 2007’de Apple ilk iPhone’u tanıttıktan sonra dijital dünyada bir devrim yaşanmıştı.

Mobil cihazlar üzerinden internete erişim kolay hâle gelmiş, uygulamalar hayatımıza girmeye başlamıştı. Facebook, Twitter gibi uygulamalar artık popüler hâle gelirken Flickr, bu çağa ayak uydurmakta zorluk yaşıyordu.

2010’da meşhur Instagram’ın doğuşu, Flickr’ın çöküş sürecini de başlatmış oldu.

Mobil odaklı bir platform olarak hayatımıza giren ve hâlâ etkisini sürdüğümüz Instagram, kullanıcıların fotoğraf, video paylaşmasını, bunun yanında mesajlaşmasını da sağlıyordu. Kullanıcıları kendine çeken uygulama geliştikçe, Flickr’ı unutanların sayısı da çoğaldı.

Instagram’a karşı geniş özelliklerle müthiş bir geri dönüş yapmayı sağlayarak 2012’de 1 TB’a kadar depolama alanı sunsa da dijital dünyaya ayak uyduramayışı, yine platformun gücünü elinden almaya yetti.

2018’de Flickr, fotoğraf paylaşım platformu SmugMug tarafından satın alındı.

SmugMug, Flickr’ı belirli bir kullanıcı kitlesine hitap eden, niş bir platform olarak konumlandırmaya çalışsa da ücretsiz hesaplar üzerindeki 1000 görsel sınırı ve Pro hesap ücretlerinin arttırılması, kullanıcı kaybını giderek hızlandırdı. Sitedeki görsellerin büyük bir kısmı silinince de büyük bir ivme kaybetti.

Bugün hâlâ aktif olan Flickr, diğer sosyal medya platformlarının gerisinde kaldığı için artık adı bile duyulmuyor. Özellikle Instagram’ın her geçen gün sunduğu yenilikler, Flickr’ı çağın gerisine itmeye yetmişti. Şu an bazı fotoğrafçı ve sanatçılar Flickr’ı kullanıyor olsa da geniş bir kitleye hitap ettiğini söylemek artık çok zor.

Kaynaklar: TechSpot, Hacker News

İlginizi çekebilir:

Related Posts

Güneş fırtınası küresel radyo kesintilerine yol açtı: Uzmanlara göre daha kötüsü yolda

Güneş’te meydana gelen X2.7 şiddetindeki dev patlama, gezegenimizde radyo iletişimini sekteye uğrattı. Salı günü, Güneş’in AR4087 adlı aktif bölgesinden fırlayan bu güçlü enerji dalgası, yılın en büyük güneş patlaması olarak kayıtlara geçti.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Netflix CEO’su, Apple’ın hit komedi dizisinin son bölümünde yer aldı

Netflix’in patronu kamera karşısına geçti: Apple TV+’ın tutkuyla izlenen komedi dizisi The Studio’nun sekizinci bölümünde, Netflix CEO’su Ted Sarandos’ın beklenmedik bir cameo’su seyirciyi şaşırttı.

Uber, Trendyol GO’yu satın alıyor

Uber bu satın alma sayesinde hem büyümesine katkı sağlamayı hem de globaldeki “Uber Eats” paket yemek hizmetini Türkiye pazarına sokmayı hedefliyor