Aziz Çelik açıkladı: Asgari ücrete ‘itiraf niteliğinde kılıf bulundu’

2025 Asgari Ücreti Net 22,104 TL Olarak Belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 24 Aralık’ta düzenlediği toplantıda, 2025 için asgari ücretin net 22,104 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Komisyon, işçinin bir günlük normal çalışması karşılığı asgari ücreti 866,85 TL olarak tespit ederken, asgari ücret desteğini 2025 yılı boyunca 1000 TL olarak sürdürmeyi önerdi. Bu karar, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek ve işçi temsilcilerinin katılmadığı toplantıda oy birliğiyle alındı.

Komisyonun Gerekçesi Eleştirileri Üzerine

Resmi Gazete’de yayımlanan asgari ücret kararının ardından, Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, komisyonun gerekçesinin “itiraf niteliğinde” olduğunu belirtti. Çelik, komisyonun asgari ücreti tartışmadan ve müzakere etmeden belirlediğini ve bu kararı kendi imzasıyla Resmi Gazete’de yayınladığını ileri sürdü.

Komisyonun Gerekçesi Eleştirilerle Yerle Bir Oldu

Prof. Dr. Çelik, komisyonun “geçim şartları ve enflasyon hedefi gibi faktörleri” dikkate aldığını belirten gerekçesini eleştirerek, “Komisyon, enflasyon hedefini dikkate alacağı hangi mevzuatta var?” sorusunu yöneltti. Çelik, komisyonun gerekçesinin gerçekleri yansıtmadığını ve uluslararası sermaye çevrelerinin talepleri doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.

Asgari Ücret Kararının Arkasında IMF ve Büyük Sermaye Var

Çelik, asgari ücret kararının arkasında IMF, uluslararası sermaye çevreleri ve yerli büyük sermayenin olduğunu iddia ederek, bu kararın tamamen uluslararası sermaye çevrelerinin talepleri doğrultusunda alındığını savundu. Asgari ücret miktarının ‘yerli ve milli’ olmadığını ve itiraf niteliğindeki komisyon gerekçesinin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

(SOSYAL MEDYA)

Related Posts

Özgür Özel’den TÜSİAD’a ziyaret

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, haklarında yeni iddianame düzenlenen TÜSİAD’a ziyaret gerçekleştiriyor.

SSB Başkanı Görgün: Savunma sanayinde nitelikli personellere ihtiyaç var

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayi sektöründe 90 binin üzerinde çalışan olduğunu belirterek, “Bu sayıyı daha yukarıya çıkarmamız gerekiyor. Yüksek teknoloji içeren sistemleri üreten ve bu alanda çalışmak isteyen ve bizim de ihtiyacımız olan nitelikli personellere ihtiyaç var. 90 binlerden 150 veya 200 binlere artış sadece nicel olmamalı, niteliksel bir sıçrama da olmalı” dedi.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm OSB’lerin, büyükşehirlerin giriş çıkışlarına vergi memuru yerleştireceklerine yönelik açıklamalarına “Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir